MEDYA RAPORU: ARALIK 2022

MEDYA RAPORU: ARALIK 2022

ÇGD Medya İzleme Raporu Bilgilendirme: Aralık 2022

SANSÜR

1 Aralık 2022: İsveç televizyonu Sweden Public TV’ye konuk olan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, İsveçli gazetecinin ‘suç liderlerinin Türkiye’yi tercih ettiği ve Türkiye’nin uyuşturucu kaçakçılığının merkezlerinden biri olduğuyla ilgili bir soru sorması üzerine kızarak yayını yarıda bıraktı.

6 Aralık 2022: Yazar ve şair Ercan Yılmaz, TRT2’de yayımlanan “Mecaz” adlı edebiyat programında, kendisinin yer aldığı kısımların kanal tarafından sansürlendiğini sosyal medya hesabında duyurdu.

9 Aralık 2022: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan’ın arkadaşı Fatih Başçı’nın, 487 milyon TL’lik Türkiye Elektrik İletim A.Ş. (TEİAŞ) ihalesini aldığının ortaya çıkmasına yönelik haberlere erişim engeli getirildi. Karar, Bilal Erdoğan’ın avukatı Ahmet Özel’in talebi üzerine alındı. İstanbul Anadolu 6. Sulh Ceza Hâkimliği, 42 haberin yayından kaldırılmasına karar verdi. Gerekçede, kaldırılan haberlerde, “ifade, düşünce ve düşünceyi açıklama hürriyetinin sınırlarının aşıldığı yorum ve haber içeriklerinde talepte bulunanın kişilik haklarına saldırı yapıldığının kabul edildiği” belirtildi.

13 Aralık 2022: ATV’de yayınlanan “Esra Erol’da” programına katılan bir anne, uzun bir süre sonra kavuştuğu kızıyla Kürtçe konuştu. Kürtçe konuşma sırasında ses kapatıldı.

16 Aralık 2022: İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı davaya bakan hâkim Mehdi Komşul hakkında 2015 yılında HSYK tarafından cinsel taciz suçundan soruşturma yürütüldüğünün öne sürüldüğünü haberlere erişim engeli getirildi.

19 Aralık 2022: Gaziantep 3. Sulh Ceza Hakimliği, Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin yayımladığı 6 Temmuz tarihli ‘günlük ihlal tablosuna’ erişim engeli getirdi.

20 Aralık 2022: Adana’da geçen ekim ayında 144 kilo 550 gram uyuşturucuyla yakalanan İstanbul Büyükşehir Belediyesi cenaze aracının, Albayrak ailesinin damadı Adem Altunsoy’un Platform Turizm Taşımacılık Şirketi’ne ait çıktığına dair haberlere erişim engeli getirildi. 19 Aralık’ta yapılan başvuru üzerine aynı gün 96 linkin kaldırılmasına karar verildi. Altunsoy’un talebi üzerine Bakırköy 3. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından alınan kararda, “olayın veriliş şeklinin Altunsoy’a ait şirket tüzel kişiliğini hedef aldığı, kişiliğini ve ticari itibarını zedeleyici nitelikte olduğu” öne sürüldü. Olayla ilgili 80’den fazla habere de 1 Kasım’da erişim engeli getirilmişti.

21 Aralık 2022: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK); Halk TV, Tele 1 ve Fox kanallarına ceza uyguladı. RTÜK üyesi İlhan Taşcı, RTÜK yönetiminin oy çokluğuyla Halk TV, Tele 1 ve FOX kanallarına ceza verdiğini açıkladı. Taşçı, “RTÜK, Halk TV’de yayınlanan Medya Mahallesi’ne 3 ayrı ceza verdi. Yayında ‘terör mimikle övüldüğü’ savıyla programın 3 kez durdurulmasına, yüzde 3 de para cezasına karar verildi” dedi.

26 Aralık 2022: Gazete Duvar’da geçtiğimiz ay yayınlanan “Dumlupınar Üniversitesi’nde dolandırıcılık iddiası YÖK’e taşındı”, “Rüşvetle üniversiteye kayıt iddiası: YÖK inceleme başlattı” ve “Mahkemeye başvuru: Eşini kadroya alamayınca tüm adayları eledi” başlıklı haberlerle ilgili olarak üniversite bir akademisyenin gazetecilere ‘bilgi ve belge paylaştığını’ iddia ederek idari soruşturma başlattı.

 

SORUŞTURMA, İDDİANAME, TUTUKLAMA VE YARGI KARARLARI

1 Aralık 2022: Gazeteci Beyza Kural’ı 2015 yılındaki YÖK protestoları eyleminde ters kelepçeyle gözaltına alıp darbeden üç polise, 6 bin TL para “cezası” verildi.

1 Aralık 2022: Dersim Katliamı ve Kobane savaşına dönük ifadelerinin de yer aldığı sosyal medya paylaşımları, “Anayasa’ya aykırı” denilerek aleyhine delil olarak sunulan ve “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla yargılanan gazeteci Zübeyde Sarı, davanın dördüncü duruşmasında beraat etti.  

5 Aralık 2022: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Özgürlükçü Demokrasi Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi İhsan Yaşar ve editörü Mehmet Ali Çelebi’nin tutuklanmasına dair Türkiye’den savunma istedi.

6 Aralık 2022: Sincan Kadın Cezaevinde tutuklu bulunan JINNEWS muhabiri Öznur Değer’in ziyaretçi görüşü için yapılan başvurular, “sakıncalı” denilerek reddedildi. 

6 Aralık 2022: Gazeteci Hayri Tunç’un, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek “halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etme” suçlamasıyla yargılandığı davada savcı ceza istedi, mahkeme suçun unsurları oluşmadığını belirterek beraat kararı verdi.

6 Aralık 2022: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın, İstanbul Büyükşehir Belediyesinden 15 milyon lira vekalet ücreti aldığı iddialarını yazan gazeteciler Can Bursalı ve Barış Terkoğlu ile Independent Türkçe’ye aleyhine açtığı 300 bin TL’lik manevi tazminat davasının üçüncü duruşması, İstanbul 11. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. İnal’ın avukatı Ömer Faruk Karagüzel, davanın kabul edilmesini talep etti. Kararını açıklayan mahkeme, davanın reddine hükmetti.

6 Aralık 2022: Dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın, 20 Ocak 2020 tarihinde yayımlanan “Damat işi biliyor” başlıklı haberi nedeniyle Cumhuriyet gazetesi eski muhabiri Hazal Ocak hakkında 200 bin liralık manevi tazminat talebiyle açtığı davanın altıncı duruşması, İstanbul 8. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, 2. Asliye Ceza Mahkemesinde verilen beraat kararının kesinleşmesinin beklenmesine karar vererek, davayı 4 Nisan 2023 tarihine erteledi.

8 Aralık 2022: Bianet’in eski Yayın Yönetmeni Nazan Özcan’ın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın şikayeti üzerine “hakaret” ve “iftira” suçlamalarıyla yargılandığı davanın ilk duruşması İstanbul 34. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Davanın görülmesine 22 Mart 2023 tarihinde devam edilecek.

8 Aralık 2022: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın İleri Haber’de yayımlanan haberler üzerine yaptığı şikâyet ile başlatılan soruşturma sonucunda gazeteciler İzel Sezer ve Doğan Ergün hakkında “iftira”, “hakaret” ve “kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaların kaydedilmesi suretiyle elde edilen verilerin basın ve yayın yoluyla hukuka aykırı olarak ifşa edilmesi” suçlamaları ile açılan davanın dördüncü duruşması görüldü. Esas hakkındaki mütalaaya karşı savunma yapılması için istenen süre talebini kabul eden mahkeme, davayı 14 Mart 2023’e erteledi.

9 Aralık 2022: Boğaziçi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Naci İnci’nin kendisini protesto eden öğrencileri savcılığa bildirmesini belgesiyle haberleştiren gazeteci Fırat Fıstık hakkında “Kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek ve yaymak” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması İstanbul 46. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Fırat Fıstık’ın o dönem çalıştığı Gerçek Gündem internet sitesinde dönemin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü olan Ozan Buz’a yazılan talimat sonucunun beklenmesine ve İnci ile avukatının katılma talebinin kabul edilmesine karar veren mahkeme, davayı 15 Mart 2023’e erteledi

12 Aralık 2022: AKP’nin başvurusu üzerine, Cumhuriyet gazetesine, 9 Aralık tarihli “AKP karanlığı ülkeyi boğuyor” manşetli haber üzerine, “partinin kişilik ve saygınlığına saldırıda bulunduğu” gerekçesiyle 100 bin liralık manevi tazminat davası açıldı. Gazetenin 9 Aralık’taki sayısında yer verilen, 6 yaşındaki kız çocuğuna istismar iddiasına ilişkin haberde, “mesnetsiz ve gerçek dışı iddialarla AKP’nin toplum nezdinde itibarının zedelenmek istendiği” ifade edildi.

12 Aralık 2022: Gazeteci ve iktisatçı Mustafa Sönmez hakkında, ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ten dava açıldı. İddianamede Sönmez’in Twitter paylaşımlarına yönelik ihbar sonrası soruşturma başlatıldığını belirtildi. Davanın ilk duruşması 2 Şubat 2023 tarihinde İstanbul Anadolu 38. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

13 Aralık 2022: Aralarında gazeteci Zekine Türkeri’nin de olduğu 19 kişinin, “2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet etmek” suçlamasıyla yargılandıkları davanın üçüncü duruşmasına İstanbul 49. Asliye Ceza Mahkemesinde devam edildi. İddia makamının, dosyanın tarafına gönderilmesini istediği duruşmada mahkeme, esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın iddia makamına gönderilmesine karar vererek davayı 16 Mart 2023’e erteledi.

14- 22 Aralık 2022: Yaptığı taciz haberinden dolayı ‘halkı kin ve düşmanlığa tahrik’ iddiasıyla gözaltına alınan gazeteci Bitlis Gazeteciler Cemiyeti gazeteci Başkanı Sinan Aygül tutuklandı. Dezenformasyon yasasının halkı yanıltıcı bilgi yayma maddesi uyarınca tutuklanan ve ‘Sansür Yasası’ kapsamında tutuklanan ilk gazeteci olan Aygül, 22 Aralık’ta tahliye edildi.

14 Aralık 2022: Devlet içindeki kadrolaşmayı gösterdiği öne sürülen TÜGVA belgelerini paylaşan gazeteci Metin Cihan’a, “kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak” suçlamasıyla açılan davanın altıncı duruşması İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Savcı “dosyanın geldiği aşama” gerekçesiyle bilirkişi raporunun beklenmesi yönünde mütalaa verdi. Kararını açıklayan hâkim Anıl Sakur, “Önce bir bilirkişi raporu gelsin” diyerek bilirkişi kararından rücu edilmesi talebini reddetti. Bir sonraki duruşma 8 Mart 2023’te yapılacak.

14 Aralık 2022: Kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) çalışanı gazeteci Mehmet Güleş’e sosyal medyada yaptığı haber paylaşımları nedeniyle 3 Mayıs 2017’de “terör örgütü propagandası yapmaktan” verilen 3 yıl 1 bir ay 15 günlük hapis cezası Yargıtay tarafından bozuldu. Cezada artırım hükümlerinin uygulanması nedeniyle alt sınırdan uzaklaşarak verilen ceza, Yargıtay 3. Ceza Dairesince orantısız bularak bozdu.

14 Aralık 2022: Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Kürtçe “Azadiya Welat” gazetesinin Tunceli temsilcisiyken 2011 yılında tutuklanan Gökhan Gümüş, 11 yıl sonra tahliye edildi.  Gümüş “Terör örgütüne üye olmak” iddiasıyla tutuklandıktan sonra hakkında dava açılmış ve 15 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

15 Aralık 2022: AKP Bursa Milletvekili Mustafa Esgin’in, Sayıştay belgeleriyle ilgili haber üzerine Evrensel gazetesi aleyhine açtığı 100 bin liralık tazminat davasının duruşması, Bursa 8. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. Heyet, davayı 23 Mart 2023’e erteledi.

15 Aralık 2022: Evrensel gazetesinin Basın İlan Kurumu’nun (BİK), ilan ve reklam akışını kesme kararına yaptığı itiraz ikinci kez reddedildi. BİK’in, “Gazetenin ihlalini ortadan kaldıracak yeni müspet herhangi bir bilgi ve belgenin sunulmadığı” gerekçesiyle itirazı reddettiği öğrenildi. İkinci reddin ardından gazetenin dava açmaya hazırlandığı duyuruldu.

15 Aralık 2022: Kastamonu Üniversitesi Rektörü Ahmet Hamdi Topal’ın, Sayıştay raporlarında yer alan kendisiyle ilgili bilgilerin haberleştirilmesi üzerine Evrensel gazetesine açtığı 20 bin liralık manevi tazminat davasında mahkeme, gazeteye 10 bin liralık ceza verdi.

16- 26 Aralık 2022: Yaptığı bir çekimde polis aracı da göründü diye evine baskın yapılarak gözaltına alınan belgesel yönetmeni ve gazeteci Sibel Tekin, ‘örgüt üyeliği şüphesi’ gerekçesiyle tutuklandı. Ev baskınında Tekin’e ait iki bilgisayar, belgesel arşivlerinin olduğu CD ve hard diskler ile kamerası ve bazı kitaplarına el konuldu. El konulan basılı yayınlar arasında “Ölü işçiler diyarı” manşetli Evrensel gazetesi, “Soma’nın hesabını soracağız” ile “Genel grev, genel direniş” manşetli Atılım gazeteleri, Erdal Eren manşetli Genç Hayat dergisi, gazeteci Arzu Demir’in “Suruç’tan kalanların dilinden… Kobani’ye gitmek” isimli kitabı ile Kaldıraç, Yürüyüş, Kadınların Kurtuluşu gibi dergiler yer aldı.

Tekin’in avukatı Mehtap Sakinci Coşgun, tutukluluk kararına itirazın reddedilmesine dair belge ve dosya örneği almak için Ankara 4. Asliye Ceza Mahkemesine başvurdu. Başvurunun değerlendirilmesinin ardından savcılık tarafından Sibel Tekin’in dosyasına kısıtlılık kararı getirildi.

16- 19 Aralık 2022: Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 18 Kasım tarihinde BirGün’de yayımlanan “Deniz manzaralı araziyi Varank’ın ‘kuzeni’ kaptı!” başlıklı haber nedeniyle BirGün muhabiri İsmail Arı’dan şikâyetçi oldu. Suç duyurusunda Arı’nın söz konusu haberle “Kamu görevlisine alenen hakaret ettiği, kamuoyu önünde Varank’a yönelik güvensizlik yaratılmasına neden olduğu” iddia edilerek “Kamu görevlisine hakaret suçunda yargılanması” istendi. Varank, açtığı davada BirGün Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Aydın ile muhabir İsmail Arı’dan 50 bin liralık “manevi tazminat” talep etti.

Bakan Varank ayrıca 28 Kasım tarihinde “Kuzen sağ olsun” başlığıyla manşetten duyurduğu haber için de BirGün İbrahim Aydın ve İsmail Arı’dan 100 bin liralık tazminat talep etti.

16 Aralık 2022: Gazeteci Perihan Kaya’nın sosyal medyada yaptığı paylaşımlardan dolayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına çarptırıldığı ve istinaf mahkemesinin bozduğu davanın yeniden görülmesine başlandı. Kaya’nın, “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yeniden yargılandığı davanın ilk duruşması Diyarbakır 10. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, yurt dışında yaşayan Kaya’nın savunmasının istinabe yoluyla alınmasına karar vererek davayı, 17 Mayıs 2023 tarihine erteledi.

16 Aralık 2022: Gazete Kadıköy Yazı İşleri Müdürü Semra Çelebi’ye iki yıl önce sosyal medya hesabından paylaştığı gökkuşağı bayrağı gerekçe gösterilerek dava açıldı. İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı Basın Suçları Soruşturma Bürosu’nun hazırladığı iddianamede, gazeteci Çelebi’nin “devletin egemenlik alametlerini alenen aşağılama” suçlamasından yargılanması talep edildi. Davanın ilk duruşması 2 Şubat 2023’te İstanbul Anadolu 10. Asliye Ceza Mahkemesinde görülecek.

19 Aralık 2022: Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesi, Şırnak’ın Cizre ilçesinde 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasakları sırasında mahsur kaldığı bodrumda öldürülen Azadiye Welat gazetesi Yazı İşleri Müdürü Rohat Aktaş’ın öldürülmesine dair sözleri nedeniyle gazeteci Hakkı Boltan’a, ‘Cumhurbaşkanı hakaret’ iddiasıyla 1 yıl 2 ay 17 gün, yine dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’na ‘hakaret’ten 10 ay ceza vermişti. Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi 2. Ceza Dairesi, yerel mahkemenin verdiği kararı bozarak, cezanın tek maddeden verilmesini ve cezanın artırılmasını istedi.

19 Aralık 2022: Özgürüz’ün YouTube kanalında 3 Mayıs 2021 tarihinde yayınlanan “Ülkenin başına Hortum Süleyman kesilmek isteyen bir İçişleri Bakanı var!” başlıklı program gerekçe gösterilerek gazeteci Onur Öncü hakkında “kamu görevlisine hakaret” suçlamasıyla açılan davanın ilk duruşması Küçükçekmece 22. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Basit yargılama usulüyle Temmuz ayında görülen davada beraat eden Öncü, Soylu’nun avukatının itirazı üzerine genel yargılama usulü ile görülen davada bir kez daha beraat etti.

19 Aralık 2022: Sedat Peker’in Turkuvaz Medya’nın sahibi Serhat Albayrak ile ilgili iddiaları haberleştiren Yeni Yaşam Gazetesi’ne getirilen erişim engelline ilişkin AYM’e başvuru yapıldı. “Sedat Peker’den ifşalar”, “Peker rüşvet belgelerini yayınladı” ve “Albayraklar da dahil” haberlerine Albayrak’ın, İstanbul 10. Sulh Ceza Hakimliğine yaptığı başvuru üzerine 6 Ekim’de erişim engeli getirildi. Getirilen erişim engelline 13 Ekim’de itiraz edildi. Ancak itiraz 28 Kasım’da 1’inci Sulh Ceza Hakimliği tarafından reddedildi. Bunun üzerine kesinleşen karara karşı gazetenin avukatları, erişim engellenin “sansür” niteliğinde olduğu ve ayrıca basın ve ifade özgürlüğü bağlamında ihlal olduğunu belirterek, Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

20 Aralık 2022: Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir il binasına yapılan saldırı ve Deniz Poyraz’ın öldürülmesinin ardından Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’un 19 Haziran 2021 tarihinde yazdığı “Bu suikastı Küresel Gladyo’nun aparatları FETÖ ve HDP düzenledi” başlıklı yazıyı sosyal medya hesabından paylaşım yaparak eleştiren gazeteci Sezgin Kartal’ın yargılandığı davanın karar duruşması İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. “Sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret” suçlamasıyla yargılanan Kartal’ın üçüncü duruşmada beraatine karar verildi.

20 Aralık 2022: Rize Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi’nde yaşandığı iddia edilen tacizi haberleştiren gazeteci Gençağa Karafazlı’nın “özel hayatın gizliliğini ihlal ettiği” gerekçesiyle yargılandığı davanın üçüncü duruşması Rize 4. Asliye Ceza Mahkemesinde yapıldı. Duruşma 1 Mart 2023 tarihine ertelendi.

21 Aralık 2022: Gazeteci Hayri Demir’in, “örgüt üyeliği” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla yargılandığı davada karar çıktı. Mahkeme, sosyal medya paylaşımlarını gerekçe göstererek Demir’e 1 yıl 21 ay 22 gün hapis cezası verdi. Demir, “örgüt üyeliği” suçlamasından ise beraat etti.

21 Aralık 2022: Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgürlükçü Demokrasi gazetesinde çalışan 6 gazeteci ve bir gazete dağıtımcısı hakkında istinafta bozulan ve yeniden görülmeye başlanan davanın altıncı duruşması görüldü. “PKK’ye üye olmak”, “PKK propagandası yapmak”, “Halkı kin ve düşmanlığa sevk etmek” ve “Suç ve suçluyu övmek” iddialarıyla İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davada mahkeme, gazetenin “örgüt” hedef ve amaçları doğrultusunda kurulup kurulmadığına dair bilirkişi raporunun istenmesine karar verdi.

21 Aralık 2022: Yeni Yaşam gazetesinde yayınlanan yazı ve haberler nedeniyle Yazı İşleri Müdürü Osman Akın ile yazar Veysi Sarısözen hakkında “Örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla açılan davanın on ikinci duruşması İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Ara kararını açıklayan mahkeme, dosyadaki eksikliklerinin giderilmesi için duruşmayı 23 Mart’a erteledi.

22 Aralık 2022: Ocak ayında katıldığı bir televizyon programında ‘Cumhurbaşkanına hakaret’ iddiasıyla tutuklanan ve sonra tahliye edilen gazeteci Sedef Kabaş’a, 35 bin lira manevi tazminat cezası verildi. Kabaş aynı suçlamadan 2 yıl 4 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

22 Aralık 2022: “Sakarya’da ırkçı saldırı: Baba hayatını kaybetti, oğlu tedavi altında” başlıklı haber nedeniyle “Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek” suçlamasıyla Evrensel gazetesine açılan dava, Bakırköy 21. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Hâkim, cinayet davasının görüldüğü Sakarya 1. Ağır Ceza Mahkemesine müzekkere yazılarak dava dosyasının istenmesine, gazeteye müzekkere yazılarak söz konusu habere basılı gazetede yer verilip verilmediğinin tespitine ve yer verildiyse mahkemeye sunulmasına karar vererek davayı, 4 Nisan 2023 tarihine erteledi.

22 Aralık 2022: Van’da 2018 yılında Özgürlükçü Demokrasi ve Azadiya Welat gazetelerini dağıtırken gözaltına alınan ve dağıttıkları gazetelerde yer alan haber ve fotoğraflar gerekçe gösterilerek haklarında “terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek” ve “örgüt propagandası” suçlamalarıyla haklarında dava açılan gazete dağıtıcıları Mikail Tunçdemir ve Ferhat Duman’ın yargılanmasına Van 5. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Esas hakkındaki mütalaaya karşı beyanda bulunmak için Tunçdemir, Duman ve avukatlarına süre veren mahkeme heyeti, Duman’ın duruşmalardan vareste tutulmasına da karar vererek davayı, 21 Şubat 2023 tarihine erteledi.

23 Aralık 2022: Al-Monitor yazarı Nazlan Ertan hakkında, sosyal medya hesabından herhangi bir yorum eklemeden yaptığı bir retweet nedeniyle “kamu görevlisine görevinden dolayı alenen hakaret” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçlamalarıyla dava açıldı. İzmir 21. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianamede, gazetecinin “kamu görevlisine hakaret” ve “terörle mücadelede görev almış kişileri hedef gösterme” suçlarını işlediği öne sürülüyor. Aynı tweet’i retweet’leyen Sendika.Org muhabiri Derya Saadet ile birlikte çeşitli kullanıcılar da bu suçlamalarla yargılanıyor.

27 Aralık 2022: İleri Haber Genel Yayın Yönetmeni İzel Sezer ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Batuhan Batan’ın Recep Tayyip Erdoğan’ın eski avukatı Mustafa Doğan İnal’ın şikâyeti üzerine “sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle alenen hakaret” ve “iftira” suçlamalarıyla yargılandıkları davanın duruşması İstanbul 25. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. İddia makamının eksik hususların giderilmesini talep ettiği duruşmada mahkeme, Mustafa Doğan’ın İnal’ın şikayetiyle açılan ve İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesinde devam eden dava için müzekkere yazılmasını, birleştirme yapılıp yapılamayacağının sorulmasına karar verdi. Sezer ve Batan’a da savunma yapmaları için gelecek celseye kadar süre veren mahkeme, suçtan zarar görme ihtimaline karşı İnal’ın avukatının katılma talebini kabul ederek davayı 11 Nisan 2023 tarihine erteledi.

27 Aralık 2022: Gazeteci Ömer Çelik, eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak’a ait elektronik postaları haberleştirdiği için gözaltında kötü muameleye maruz kalması ve hakkında verilen hapis cezasına ilişkin Anayasa Mahkemesine (AYM) başvuru yaptı.

29 Aralık 2022: Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 25 Ekim’de gözaltına alınan ve 29 Ekim’de tutuklanan Mezopotamya Ajansı (MA) Yazı İşleri Müdürü Diren Yurtsever, muhabirler Bervian Altan, Ceylan Şahinli, Deniz Nazlım, Emrullah Acar, Selman Güzelyüz ve Hakan Yalçın ile JINNEWS muhabirleri Habibe Eren ve Öznur Değer’in yaptığı görüş başvuruları Sincan Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu kararıyla reddedildi. MA ve JINNEWS muhabirlerinin görüş engellenmesine gerekçe olarak ise Ankara Bakanlık Muhabere Bürosu ve Ankara Valiliği İl Jandarma Komutanlığının 13 Aralık tarihli yazısı ile gönderilen tutanaklarda ziyaretçiler hakkında yapılan araştırmalar neticesinde olumsuz bilgilerin yer aldığı gösterildi.

 

GÖZALTI, TEHDİT, HAKARET, HEDEF GÖSTERME, ŞİDDET

8 Aralık 2022: İsmailağa Cemaati’ne bağlı Hiranur Vakfı’nın kurucusu Yusuf Ziya Gümüşel’in 6 yaşında imam nikahı ile ‘evlendirdiği’ kızının yaşadığı istismarı ortaya çıkaran gazeteci Timur Soykan, Misvak dergisi ve sosyal medyadaki troller tarafından hedef alındı. Misvak’ın sosyal medya hesabından “Timur Soykan ve zihniyeti tutuklansın” paylaşımı yapılırken, çeşitli Twitter hesaplarından da #TimurSoykanTutuklansın etiketiyle tweetler atıldı.

18 Aralık 2022: Hasta ve infazı yakılan mahpus yakınlarının İstanbul Kadıköy’de eylem yaptığı esnada bir polisin eski HDP milletvekili ve İstanbul İl Eş Başkanı Ferhat Encü’ye tokat atarken görüntülerini kaydeden Artı TV kameramanı Mehmet Zeki gözaltına alındı.

29 Aralık 2022: AKP Aydın Milletvekili Bekir Kuvvet Erim, kendisine soru sormak isteyen Nazilli Manşet gazetesi muhabirini azarlayarak “Bana soru sorma” dedi.

30 Aralık 2022: Gazeteci Can Dündar, İçişleri Bakanlığının ‘terör arananlar’ listesine ‘gri’ kategoriye eklendi. Dündar’ın ‘FETÖ/PYD Örgütü’nden arandığı ileri sürüldü.

 

GAZETECİLİK ve GAZETECİNİN ÇALIŞMA YAŞAMI

12 Aralık 2022: Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın (TGS) Hürriyet gazetesinde toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluğu olduğuna dair açtığı dava sonuca bağlandı. Gazetede toplu pazarlığa başlamak için yeterli çoğunluk olduğu yargı kararı ile tescillendi.

15 Aralık 2022: Hürriyet Gazetecilik, İzmir DPC Şubesi’nin basım faaliyetlerinin sona erdirilmesine karar verdi. Demirören Medya, İstanbul Esenyurt’taki baskı tesisini 1 Ekim’de, Antalya’daki baskı tesisini ise 1 Kasım’da kapatma kararı almıştı.

28 Aralık 2022: AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısında ‘müjde’ adı altında yaptığı açıklamaları sonrası salondaki gazetecilere yönelik “Basın mensuplarımız da hiç alkışlamıyor. Yanlış bir şey mi söyledik?” dedi ve orada bulunan gazeteciler tarafından alkışlandı.

30 Aralık 2022: Sayıştay tarafından hazırlanan 2021 Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) raporlarına göre, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında dışarıdan alım yöntemiyle 4 bine yakın yeni personel TRT’ye sınavsız bir şekilde yerleşti. Konuyla ilgili açıklama yapan Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 8 binin üzerinde personeli olan TRT’de yayınlanan her 10 programdan 8’inin dış yapımlar tarafından hazırlandığını da belirtti.

ÇGD Medya İzleme Raporu Bilgilendirme: Aralık 2022

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...