MEDYA RAPORU: KASIM 2022

ÇGD Medya İzleme Raporu Bilgilendirme Kasım 2022

SANSÜR

1 Kasım 2022: halktv.com.tr muhabiri Seyhan Avşar’ın, eski TÜRGEV Başkanı Ahmet Ergün’ün, eski TCDD Genel Müdürü şimdinin AKP Erzincan Milletvekili Süleyman Karaman’a rüşvet vermek üzere hazırlanan 5 milyon dolarlık taahhütnameye ilişkin haberine, 13 saat sonra erişim engeli konuldu.

3 Kasım 2022: ‘Sansür Yasası’nın’; en çok tartışılan ve iptali için Anayasa Mahkemesine taşınan, “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” düzenlemesi; siyasiler arasında ilk kez CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu hakkındaki suç duyurusunun gerekçesi oldu. Emniyet Genel Müdürlüğü; “Kirli parayı yani milyar dolarları, yani uyuşturucu paralarını Türkiye’nin cari açığını finansmanında kullandılar” açıklamasını yapan Kılıçdaroğlu hakkında, “Halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yaymak” suçlaması ile dava açılmasını istedi.

3 Kasım 2022: Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) üyesi Okan Konuralp, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, RTÜK’ün, AKP propagandası da yapılan Sağlık Bakanlığının “HealthTürkiye” adlı tanıtım filminin, TV ve radyolarda “ücretsiz ve zorunlu” olarak yayınlatılması kararı aldığını bildirdi.

5 Kasım 2022: AKP Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın’ı sosyal medya hesaplarından eleştiren gazeteci Okan Çalışkan, AKP’li vekilin şikâyeti üzerine, TRT’deki serbest muhabirlik görevine son verildiğini ileri sürdü. Okan Çalışkan, son aylarda bazı köşe yazılarında ve sosyal medya paylaşımlarında, AKP Mersin Milletvekili Ali Cumhur Taşkın’ın ‘Tarsuslu olmasına rağmen Tarsus’a gelmediği, Tarsus kamuoyunda tanınmadığı, başta yol sorunu olmak üzere yörenin birçok sorununa duyarsız kaldığını’ ileri süren yazılar kaleme aldı.

5 Kasım 2022: Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun Urfa’da canlı yayınına katılacağı yerel Edessa TV’nin, canlı yayın öncesi internetinde kesinti yaşandı. 2009’dan beri yayın yapan Edessa TV’nin yanı sıra ortak yayın gerçekleştirecek Güney Doğu TV ile Kanal Urfa’nın da yayınlarında kesinti yaşandı.

5 Kasım 2022: Kürtçe yayınlanan Xwebûn gazetesinin, Diyarbakır’dan İstanbul’a gönderilmesine sivil polisler tarafından engel olundu.

7 Kasım 2022: Ankara 2. Sulh Ceza Hâkimliği, Millî Savunma Bakanlığının talebi üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerinin PKK’ye yönelik kimyasal silah kullanımı iddialarının yer aldığı haberlere erişim engeli getirdi; haberlerin kaldırılmasına hükmetti.

10 Kasım 2022: Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında 16 Haziran 2022’de tutuklanan 16 gazetecinin görüşçüleri, “sakıncalı” gerekçesiyle ziyaretçi listesinden çıkarıldı.

10 Kasım 2022: RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, eski futbolcu ve AK Parti milletvekili olan, hakkında “terör şüphesiyle” yakalama kararı olan Hakan Şükür’ün bir programa konuk edilmesi nedeniyle TV 5 kanalı hakkında inceleme başlatıldığını açıkladı.

 11 Kasım 2022: İnternet haber sitesi Diken’de 8 Kasım 2022’de yayımlanan “Boğaziçi’nde ‘kayyım’ dekan hakkında ‘kendine özel kadro ilanı’ ve ‘intihal’ iddiası” başlıklı özel habere, İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişim engeli getirildi.

13 Kasım 2022: İstiklal Caddesi’nde 13 Kasım 2022’de meydana gelen patlama sonrası RTÜK, Kültür ve Turizm Bakanlığının başvurusu üzerine yayın yasağı kararı alırken, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) da sosyal medya platformlarına yönelik bant daraltma uygulamasına gitti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör Suçları Soruşturma Bürosu, patlamaya ilişkin “olumsuz haberlerin” sosyal medya hesaplarından paylaşılmasına yönelik soruşturma başlattı.

15 Kasım 2022: Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır eski Milletvekili Çağlar Demirel’in yargılandığı davayı takip etmek isteyen gazeteciler duruşma salonuna alınmadı.

16 Kasım 2022: Boğaziçi mezunu olan ve aynı zamanda üniversitedeki gelişmelere ilişkin haberler yapan, internet haber sitesi Diken’in editörlerinden Mehmet Baran Kılıç’ın kampüse girişi Boğaziçi Üniversitesi yönetimince yasaklandı. Kartının iptal edildiğini okulun mezun bilgi sistemi üzerinden öğrenen Mehmet Kılıç’a, iptale ilişkin herhangi bir gerekçe aktarılmadı.

16 Kasım 2022: Kuzey Kıbrıs’ta yayın yapan Havadis gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Başaran Düzgün’ün İstanbul’a girişine ‘N82’ kodu gerekçe gösterilerek izin verilmedi. Düzgün, ilk uçakla Kuzey Kıbrıs’a gönderildi.

 16 Kasım 2022: Yazar ve çizerleri tutuklulardan oluşan Kürtçe mizah dergisi Golik’in Genel Yayın Yönetmeni İsmail Aktaş, dergi ekibinin cezaevinde olmasına rağmen derginin cezaevine alınmadığını aktardı.

17 Kasım 2022: RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu sunum yaparken muhalefet milletvekilleri tarafından “Sansürcü başkan” denilerek protesto edildi.

22 Kasım 2022: Van Barosu İnsan Hakları Merkezi, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği, İnsan Hakları Derneği ve Tuhay-Der’in Van’daki üç cezaevinde yaşanan hak ihlalleriyle ilgili hazırladığı raporda; bu cezaevlerinde kalan tutuklu ve hükümlülere, aralarında Halk TV, KRT ve TELE 1’in izlettirilmediği belirtildi. Raporda, günlük yayınlanan Yeni Yaşam, Evrensel, BirGün’ün de aralarında bulunduğu bazı gazetelerin de verilmediği bilgisi yer aldı.

24 Kasım 2022: İfade Özgürlüğü Derneği’nin internet sitesinde Paramont Otel’le ilgili haberlere erişim engeli getirildiği duyurulan içerik, İstanbul Anadolu 4. Sulh Ceza Hâkimliğince, “kişilik hakları ihlali” gerekçesiyle erişime engellendi; içeriğin silinmesine karar verildi.

30 Kasım 2022: İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in grup toplantısını canlı yayınlayan TRT Haber, Akşener’in zamlardan bahsetmesi üzerine yayını kesti.

 

SORUŞTURMA, İDDİANAME, TUTUKLAMA VE YARGI KARARLARI

1 Kasım 2022: Gazeteci Canan Kaya hakkında, genel yayın yönetmeni olduğu Medya Koridoru sitesinde 26 Kasım 2021 tarihinde yazdığı “Demirören yolun sonuna yaklaşıyor: Ziraat Bankası ‘kayyumları’ ne istedi? Tarihleriyle açıklıyoruz!” başlıklı haber gerekçe gösterilerek açılan davanın ikinci duruşması İstanbul 39. Asliye Hukuk Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Demirören Medya Grubu’nun “haksız rekabet” ile ilgili yaptığı suç duyurusunda verilen kovuşturmaya yer olmadığı kararına yapılan itirazın sonuçlanıp sonuçlanmadığının öğrenilmesi için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar vererek davayı, 9 Şubat 2023’e erteledi.

1 Kasım 2022: 46 gazeteci ve medya çalışanının yargılandığı ‘KCK Basın Davası’ duruşmasında; soruşturmayı açan savcı hakkında, Hâkimler ve Savcılar Kurulunda görülen soruşturmanın tekrar sorulmasına karar verildi ve duruşma, 16 Şubat 2023 tarihine ertelendi.

1 Kasım 2022: Gazeteci Evrim Kepenek’in, çocuk istismarından tutuklanan ve sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Refik Y.’nin şikâyeti üzerine “hakaret” suçlaması ile yargılandığı davanın üçüncü duruşması, Selçuk Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Gazeteci Kepenek’in avukatının konu hakkında çıkan diğer haberleri dosyaya sunmak için süre talebini kabul eden Mahkeme, duruşmayı 21 Şubat 2023 tarihine erteledi.

4 Kasım 2022: İstanbul Üniversitesi Beyazıt Kampüsü önünde 6 Kasım 2015’te Yükseköğretim Kurulu’nun (YÖK) kuruluşunun yıldönümü nedeniyle yapılan protestoyu takip ettiği sırada gazeteci Beyza Kural’ı ters kelepçe ile gözaltına almaya çalışan üç polis hakkında açılan davanın yedinci duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 35. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, duruşmayı 1 Aralık 2023 tarihine erteledi.

2 Kasım 2022: Etkin Haber Ajansı (ETHA) editörü Semiha Şahin ile muhabiri Pınar Gayıp’ın da aralarında olduğu 4 kişinin ‘örgüte üye olmak’ ve ‘örgüt propagandası yapmak’ iddiasıyla yargılandığı davanın karar duruşmasında, Şahin’e 3 yıl 11 ay, Gayıp’a ise 2 yıl 13 ay gün hapis cezası verildi.

8 Kasım 2022: Tunceli Emek Gazetesi’nin imtiyaz sahibi Hüsniye Karakoyun ve Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Mahmut Karakoyun hakkında “Tunceli’de Beş Adet Portatif Tuvalet İçin Resmi Açılış Töreni Düzenlendi” başlığı ile yayınlanan haber nedeniyle, yayın tarihinde TBMM Genel Kurulundaki görüşmeleri süren “Sansür Yasası” gerekçe gösterilerek suç duyurusunda bulunuldu. Tunceli Cumhuriyet Başsavcılığı, haberin yayınladığı tarihte ‘Sansür Yasası’nın yürürlükte olmadığı tespitini yaparak “Haberin yayınlanmasında toplumsal ilgi ve kamu yararı bulunmaktadır” değerlendirmesiyle “takipsizlik” kararı verdi. Savcılık kararında; “Haber okuyucunun ilgisini çekmesi için çarpıcı bir ifade tarzıyla kaleme alınmıştır. Ancak AİHM içtihatlarında da belirtildiği üzere, özellikle gazeteciler bir dereceye kadar abartma hakkına sahiptirler. Haber içeriğindeki ifadeler, müştekinin onur, şeref ve saygınlığını rencide edici boyutta olmayıp, eleştiri niteliğindedir” değerlendirmesi yapıldı.

9 Kasım 2022: Cumhuriyet gazetesi köşe yazarı Barış Terkoğlu’nun, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun, 31 Mart 2019 Yerel Seçimleri sonrası sonuçların iptal edilmesine ilişkin İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile girdiği ‘ahmak’ polemiği üzerinden, bu sözlerinin Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine söylendiği iddiasına dayalı suçlamayla yargılandığı dosyanın görüldüğü Anadolu Adliyesi 7. Ceza Mahkemesi Hâkimi Hüseyin Zengin’in, İmamoğlu’na siyasi yasak doğurmayacak bir karar verme eğiliminde olduğu ve bu nedenle iktidar kanadının baskısı sonucu başka bir mahkemeye tayin edildiği yönündeki “Yargıda İmamoğlu telkini” başlıklı yazısına ilişkin İstanbul Anadolu Nöbetçi Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişim engeli kararı verildi. Samsun Sulh Ceza Hakimliği de, hâkim Hüseyin Zengin’e ilişkin Sabah gazetesinde, öğrencilik döneminde Gülen Cemaati’nin İstanbul Fatih’teki evlerinde kaldığına ilişkin haberi erişime engelledi.

9 Kasım 2022: 22 yıldır süren ‘Umut Davası’nda, Anayasa Mahkemesinin yeniden yargılama kararının ardından Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi ilk hükmünü değiştirmedi. Uğur Mumcu ve Musa Anter’in de öldürülmesinden sorumlu tutulan üç sanığa, “silahlı suç örgütü kurma ve yönetme” eylemlerinden 15’er yıl hapis cezası verildi.

15, 22 Kasım 2022: Evrensel gazetesinde 15 Mart 2016 yılında yayınlanan “Polis Nusaybin’de halkı taradı: 3 yaralı” başlıklı haber nedeniyle o dönemki Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Çağrı Sarı ile İmtiyaz Sahibi Arif Koşar hakkında, “Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni, devletin kurum ve organlarını aşağılama” suçlamasıyla açılan ve Yargıtay’ın bozma kararı üzerine tekrar görülen davanın ikinci duruşması, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde yapıldı. Duruşma 22 Kasım 2022 tarihine ertelendi.

Davanın üçüncü duruşmasında gazeteci Çağrı Sarı ile Evrensel gazetesinin İmtiyaz Sahibi Arif Koşar beraat etti.

16 Kasım 2022: İnternet haber sitesi Diken’de, 1 Eylül 2022 tarihinde, “Adli yıl açılış töreninin yayıncılığını ‘kapan’ AKP’ye yakın şirket TBB başkanının sansürledi” başlığıyla yayınlanan haber nedeniyle Yazı İşleri Müdürü Fatih Gökhan Diler ile Ankara temsilcisi Altan Sancar ifadeye çağrıldı. Soruşturmanın, AKP Ankara Milletvekili Ali İhsan Arslan’ın şikâyeti üzerine başlatıldığı bildirildi.

17 Kasım 2022: Jin News muhabiri Beritan Canözer’in sosyal medya paylaşımları gerekçesiyle Diyarbakır 4. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılandığı davada karar çıktı. Canözer’e; 2014-2015 yıllarında yaptığı paylaşımlarda ‘örgüt propagandası yapmak’ suçundan 1 yıl 10 ay 15 gün, 2020 yılında yaptığı paylaşımlardan dolayı da 1 yıl 3 ay hapis cezası verildi ve hüküm ertelenmedi.

17 Kasım 2022: Evrensel gazetesi Yazı İşleri Müdürü Erdi Tütmez, Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Görkem Kınacı ve İmtiyaz Sahibi Kürşat Yılmaz, Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak’ın şikâyeti üzerine açılan soruşturma kapsamında ifade verdi. Serhat Albayrak’ın, Sedat Peker’in iddialarına dair yapılan haberler nedeniyle şikâyetçi olduğu belirtildi.

17 Kasım 2022: Türkiye Wushu Federasyonuna (TWF) ilişkin haberleri sonrasında TWF Başkanvekili ve Yönetim Kurulu üyesi Abdurrahman Akyüz ve kızı Elif Akyüz’ün şikâyeti üzerine BirGün gazetesi spor editörü Eren Tutel hakkında açılan ve gazetecinin 3 aydan 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılandığı davanın görülmesine devam edildi. İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın dördüncü duruşmasında savcı, Eren Tutel için ceza talep etti.

18 Kasım 2022: BirGün gazetesi Sorumlu Yazıişleri Müdürü Mustafa Kömüş, eski Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın şikayetiyle “kamu görevlisine hakaret” iddiasıyla yargılandığı davada hâkim karşısına çıktı. İstanbul Anadolu Adliyesi 1. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen duruşmada mütalaasını açıklayan savcı, gazeteci Mustafa Kömüş için hapis cezası talep etti; duruşma, 28 Mart 2023’e erteledi.

19 Kasım 2022: ‘Medya Ekranı’ YouTube sayfası yöneticisi gazeteci Mehmet Selçuk Ada hakkında, yayınlarında, kamuoyuna ‘dezenformasyon düzenlemesi’ olarak sunulan Basın Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un sansür maddesini (29. Madde) ihlal ettiği iddiasıyla soruşturma açıldığı bildirildi.

21 Kasım 2022: İzmit’te yerel bir haber sitesinin imtiyaz sahibi olan gazeteci Güngör Arslan’ın, 19 Şubat’ta ofisinde uğradığı silahlı saldırıda öldürülmesiyle ilgili altısı tutuklu on dört sanığın yargılandığı davanın üçüncü duruşması, Kocaeli 1’inci Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Savcı, üç sanık için ağırlaştırılmış müebbet, diğer sanıklar içinse 20 yıla kadar hapis cezaları verilmesini istedi. Duruşma, 9 Ocak 2023 tarihine ertelendi.

22 Kasım 2022: Gazeteci Cengiz Çandar’ın “suçu ve suçluyu övmek” suçlamasıyla yargılandığı davanın sekizinci duruşması, İstanbul 30. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü.

22 Kasım 2022: Gazeteciler İdris Yayla ve Ferhat Çelik, “terörle mücadelede görev almış kamu görevlilerinin hüviyetlerini açıklamak veya yayınlamak veya bu yolla kişileri hedef göstermek” suçlamasıyla yargılandıkları davada hâkim karşısına çıktı. Mahkeme, müşteki savcı İsmail Köker’in terörle mücadelede görevlendirilme tarihinin sorulmasına karar vererek davayı, 31 Ocak 2023 tarihine erteledi.

22 Kasım 2022: Kanun hükmünde kararname (KHK) ile kapatılan Özgür Gündem gazetesinin Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Reyhan Çapan’ın “düzeltme ve cevabın uygun yayımlanmaması” suçlamasıyla yeniden yargılandığı davanın ikinci duruşması, İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, davayı 14 Mart 2023 tarihine erteledi.

22 Kasım 2022: Gazeteci Cihan Ölmez’in “terör örgütü propagandası yapmak” suçlamasıyla yargılandığı davanın beşinci duruşması, Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde görüldü. Mahkeme, Cihan Ölmez hakkında çıkarılan yakalama emrinin infazının beklenmesine karar vererek davayı, 2 Mayıs 2023 tarihine erteledi.

22 Kasım 2022: Gazeteci Gökhan Biçici’ye, 2013 yılındaki Gezi Parkı Protestoları sırasında şiddet uygulayan beş polisin yargılandığı davanın üçüncü duruşması, İstanbul 48. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Sanık polislerin “zor kullanma yetkisine ilişkin sınırların aşılması”, “hakaret” ve “basit yaralama” suçlarından yargılandığı davanın bir sonraki duruşması, 23 Şubat 2023’te görülecek.

24 Kasım 2022: Redhack’in sızdırdığı eski Enerji Bakanı Berat Albayrak’a ait elektronik e-posta haberleştiren gazeteciler www.diken.com.tr ‘nin eski editörü Tunca Öğreten, muhabir Metin Yoksu, kapatılan Dicle Haber Ajansı (DİHA) Haber Müdürü Ömer Çelik, Yolculuk gazetesi Yazı İşleri Müdürü Eray Sargın ve BirGün çalışanı Mahir Kanaat’a verilen hapis cezaları onandı. ETHA Sorumlu Müdürü Derya Okatan’a ilişkin beraat kararı ise bozdu.

24 Kasım 2022: Haber takibi sırasında gözaltına alınıp hakkında dava açılan gazeteci Zeynep Kuray ile beraber 10 kişinin yargılandığı davada, avukatların bazı sanıklar yönünden dosyanın ayrılması talepleri reddedildi.

24 Kasım 2022: Gazeteci Alican Uludağ’a, eski Ankara Cumhuriyet Başsavcısı hakkında attığı tweet nedeniyle, “Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek” suçundan verilen 10 aylık hapis cezasının istinaf duruşmasında savcı, başvurunun esastan reddine karar verdi.

28 Kasım 2022: İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, Zaman gazetesi davası kapsamında yeniden yargılanan köşe yazarları Şahin Alpay, Ali Bulaç ve Ahmet Turan Alkan’ı, “örgütün hiyerarşik yapısına dâhil olmamakla birlikte örgüte yardım etmek” suçlamasından ayrı ayrı 2 yıl 6 ay; Mümtazer Türköne’yi ise aynı suçtan 3 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Mahkeme, firari sanık Mehmet Özdemir’in dosyasını ayırarak, yakalama emrinin devamını kararlaştırdı.

29 Kasım 2022: KHK ile DİHA muhabiri Nedim Türfent, 6 buçuk yıl tutukluluğun ardından tahliye oldu. Hakkında hazırlanan iddianamede “Örgüt üyesi olmak” ve “Örgüt propagandası yapmak” suçlamaları yöneltilen Türfent, 13 Mayıs 2016 tarihinde Van’da tutuklanmıştı.

29 Kasım 2022: Gazeteci Sezgin Kartal’ın, Türkiye gazetesi yazarı Fuat Uğur’un şikâyeti üzerine “sesli, yazılı veya görüntülü bir ileti ile hakaret” suçlamasıyla yargılandığı davanın ikinci duruşması, İstanbul 24. Asliye Ceza Mahkemesinde görüldü. Dava, 20 Aralık 2022 tarihine ertelendi.

29 Kasım 2022: Sokağa çıkma yasaklarının ilan edildiği Cizre, Silopi, Nusaybin ve Sur gibi ilçelerde yaşananlara dair belgesel çekmek amacıyla 2015 yılında geldikleri Diyarbakır’da tutuklanan ve ardından sınır dışı edilen Vice News muhabiri Jake Hanrahan ve kameramanı Philip Pendlebury’nin yargılandığı davada, yazılan istinabe yazısına 6 yıl sonra cevap verildi ve gazetecilerin savunmaları alındı. Mahkeme, sanıkların İngilizce olarak alınan ifadelerinin Türkçe tercümesinin yapılması için istinabe evraklarının Adalet Bakanlığına gönderilmesine karar vererek davayı, 28 Mart 2023 tarihine erteledi.

30 Kasım 2022: KHK ile kapatılan DİHA eski muhabiri Engin Eren’in de aralarında bulunduğu 31 kişinin yedi yıldır yargılandığı davada karar çıktı. Gazeteci Eren ve diğer 29 sanığa “örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek” suçundan ayrı 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası verildi.

 

GÖZALTI, TEHDİT, HAKARET, HEDEF GÖSTERME, ŞİDDET

11 Kasım 2022: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Halk TV’deki programda “Süleyman Soylu’yu içeride görme ihtimalimiz olabilir” diyen Şirin Payzın’ı, “Kana susamış vampirler” sözleriyle hedef aldı. Soylu’nun Twitter hesabından, “İktidar değişince (!) Yanındaki majestelerinin hukukçusu ile temennileri Süleyman Soylu’yu içeride görmekmiş. Kana susamış vampirler… Bir Başbakanın iki Bakanın kanının içtiler, yetmedi. Batı’nın ve Soros’un Operasyon Çocukları… Elinizden geleni ardınıza koymayın” mesajını paylaştı.

15 Kasım 2022: Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ; Partisi’nin yöneticisi Ahmet Taşkaya’nın, avukat Jiyan Tosun’u Taksim’deki bombalı saldırgan diye hedef göstermesine ilişkin soru soran Rudaw muhabiri Ömer Sönmez’i, “Zafer Partisi iktidarında Rudaw TV Türkiye sınırları içerisine giremeyecek” diyerek tehdit etti.

25 Kasım 2022: 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü’nde Taksim’de buluşan kadınlara müdahale eden polis, BirGün gazetesi editörü Yaren Çolak’ı gözaltına aldı. BirGün gazetesi muhabiri Havva Gümüşkaya polis tarafından “Başlarım haberine” denilerek engellenirken, foto muhabiri Ali Öz darp edildi; gazeteci Hayri Tunç ile İleri Haber muhabiri İzel Sezer de polisin engellemesiyle karşılaştı.

27 Kasım 2022: ‘Sade Vatandaş’ isimli YouTube kanalında sokak röportajları yayınlayan Mehmet Koyuncu, Kocaeli’nin Gebze ilçesinde sokak röportajı yaptığı esnada gözaltına alındı. Serbest bırakıldıktan sonra sosyal medya hesabında açıklama yapan Koyuncu, hakkında herhangi bir gözaltı kararı olmadığını belirtti.

 

GAZETECİLİK ve GAZETECİNİN ÇALIŞMA YAŞAMI

1 Kasım 2022: Demirören Grubu’nun gazetelerinin basıldığı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş., Antalya DPC Şubesi’nin basım faaliyetlerinin sona erdirilmesine karar verdi. Matbaada çalışan 37 kişinin işine son verildi. Matbaada çalışan ve henüz emekliliği gelmemiş olan çalışanların durumu belirsizliğini koruyor.

3 Kasım 2022: Sözcü ve Korkusuz gazetesi köşe yazarlarından beşinin işine son verildi. Sözcü’den Çiğdem Toker, Serpil Yılmaz ve Sinan Meydan; Korkusuz’dan da Hüsnü Mahalli ile Ahmet Takan’ın yazılarına son verilirken, ekonomik nedenler gerekçe gösterildi.

18 Kasım 2022: Ekonomi alanında yayın yapan Dünya gazetesi, 2019 yılında karşı karşıya kaldığı ekonomik sorunlar üzerine çalışanların inisiyatif alarak idari ve mali sorumluluk üstlenmesiyle yoluna devam edebilmişti. Çalışanların, Dünya gazetesinin isim hakkına sahip şirketle 2019 yılında üç yıllığına yapılan sözleşmenin sona ermesi üzerine isim hakkını yenileme girişimleri sonuçsuz kaldı. Bunun üzerine Dünya gazetesini çıkartan kadronun büyük bölümü ayrılma ve yollarına ‘Nasıl Bir Ekonomi’ isimli gazeteyle devam etme kararı aldı.

ÇGD Medya İzleme Raporu Bilgilendirme Kasım 2022

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...