‘AKM’deki yerimizi terk etmeyeceğiz!’

Cumhuriyet – 24 Ekim 1996

Ankara AKM’den çıkartılmak istenen sivil toplum örgütlerinden Kültür Bakanı Kahraman’a tepki yağıyor

‘AKM’deki yerimizi terk etmeyeceğiz!’

► Edebiyatçılar Derneği Başkanı Onaran, boşaltma gerekçelerinin doğru olmadığını söylerken, Kültür Bakanlığı kadrolarının militanlaştığını vurguladı. Dil Derneği, boşaltma isteminin yasal gerekçesi olmadığını belirtirken, ÇGD Başkanı İsmet Demirdöğen ve Karikatürcüler Derneği Başkanı Canol Kocagöz de yerlerini terk etmeyeceklerini açıkladılar. Sanat Kurumu Başkanı İlhan Baş da Cumhurbaşkanı’ndan duruma el koymasını istedi.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) – Kültür Bakanı RP’li İsmail Kahraman, önce İstanbul’da Yıldız Sarayı’nda yer alan sivil toplum örgütlerinden Mimarlar Odası ve Tarih Vakfı’nı, ‘bakanlık birimlerine gerekli olduğu’ gerekçesiyle yerlerinden çıkarmaya çalışırken, bu kez de Ankara Atatürk Kültür Merkezi (AKM) içinde sanat ve meslek örgütlerine tahsis edilen yerlerin boşaltılmasını istedi. Bakan Kahraman’ın bu dernekleri ‘kamu kurum ve kuruluş niteliği taşımayan dernek ve vakıf’ olmadıkları gerekçesiyle binadan çıkarmak istemesine tepkiler büyüyor.

Edebiyatçılar Derneği Başkanı Mustafa Şerif Onaran, binanın boşaltılması için öne sürülen gerekçelerin doğru olmadığını belirterek, sivil toplum örgütlerinin AKM’den “kazınmak istendiğini” söyledi.

Kültür Bakanlığı’nın militan kadrolar tarafından “işgal edildiğini” savunan Onaran, Kültür Bakanlığı sivil toplum örgütlerini yasal olmayan bir yolla AKM’den çıkarmaya çalışırsa yargı yoluna başvuracaklarını bildirdi.

Kendilerine Kültür Bakanlığından 2 yazı geldiğini belirten Onaran, ilk yazıda derneğin, AKM’yi usulüne uygun kullanmadıkları, gerekli güvenlik önlemlerini almadıkları ve elektrik, su harcamalarını ödemedikleri belirtilerek, protokole tek taraflı olarak son verildiğinin bildirildiğini kaydetti. Ancak yazının, dernek henüz AKM’de çalışmaya başlamadan önce geldiğine dikkat çeken Onaran, “Faaliyete başlamamış olan bir derneğin usulüne uygun olarak çalışmaması gibi bir gerekçe nasıl olabilir ki? Kullanmıyorsak ne ödenecek? Bu nedenle öne sürülen gerekçeler yanlış ve gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.
Onaran, Kültür Bakanlığından gelen ikinci yazıda 1 hafta içinde AKM’yi boşaltmalarının istendiğini vurguladı. Onaran, şu görüşleri dile getirdi: “Sivil toplum örgütleri buradan kazınmak isteniyor. Biz buranın tamir işlerini yüklendik ve kullanılır hale getirdik. Milli Komite bizim kamu kuruluşu olmadığımızı biliyor, ama kültür kuruluşu olduğumuz için bu protokolü yapıyor. Kültür alanında kullanım için tahsis edilen bir binayı kullanım hakkımız var.”
Kültür Bakanlığı’nın militan kadrolarca “işgaledildiğini” ilen süren Onaran, “Agâh Oktay Güner tarafından bu kadrolar yerleştirildi. Güner kendi kişisel ve kültür anlayışı çerçevesinde uygulamaya girişerek, buraya militan kadrolar yerleştirdi. İsmail Kahraman bu kadroları da bilmiyor ya da bilmezlikten geliyor. Kültür Bakanlığı hiyerarşisi yeterince işlemiyor ve bakan da bir takım emrivakilerle karşılaşıyor” diye konuştu.

Dil Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerafettin Turan, Türk diline ve kültürüne katkılarının desteklenmesi amacıyla kendilerine AKM’nin tahsis edildiğini belirterek, Kültür Bakanlığı’nın boşaltma isteminin yasal bir gerekçesi olmadığını savundu.

AKM’nin “Milli Komite kararı gereği yıkılıncaya kadar” derneğe özgülenmiş olduğunu belirten Turan, “Kültür Bakanlığı”nın bu desteğiyle kavuşulan bu bina, derneğimiz tarafından büyük masraflar edilerek, toplantı, okuma salonu durumuna getirilmiş, yönetim kurulumuzca ‘Ömer Asım Aksoy Ekinevi’ olarak adlandırılmış ve kültürel etkinliklerimizin merkezi olmuştur. Binanın konulmuş kurallara ve kültürümüze katkılarda bulunmak amacına aykırı bir biçimde kullanılması söz konusu değildir” dedi. Ayrıca, protokol kurallarına uyulduğu sürece Kültür Bakanlığı’nın tek taraflı olarak protokolün uygulanmasından vazgeçemeyeceğine dikkat çekti.

Karikatürcüler Derneği Başkanı Canol Kocagöz, kendilerine tahsis edilen mekânı gerekçesiz bir kararla boşaltmayacaklarını söyleyerek, “Derneğimizin Bakanlar Kurulu’nun 20.12.1991 tarihli 91-2557 savılı kararıyla kamu yararına çalışan dernekler statüsünde olduğunu, bakanlığa ve kamuoyuna bir kez daha hatırlatırız” dedi. Kocagöz, bunun sanata yapılan bir saldırı olduğunu da vurgulayarak kamuoyunu, sanatçıları, sanatçı örgütlerini ve gazetecileri AKM’den çıkartılmaya çalışan kuruluşlarla dayanışmaya yağırdı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) Genel Başkanı İsmet Demirdöğen, AKM’nin kamu yararına çalışan dernek ve kuruluşlara tahsis edilebileceği gerekçesinin arkasına “sığınıldığını” öne sürerken, hukuk dışı kararlarla yerlerini terk etmeyeceklerini söyledi “Bu kuruluşların kamu yararına çalışmadığını kim iddia edebilir? Böyle bir iddiaları varsa ortaya koysunlar” diyen Demirdöğen, AKM’deki gönüllü kuruluşların, geçen hükümet döneminde harabeye dönen merkezi çeşitli onarımlar ile düzeltmeye çalıştıklarını belirtti ve “Alınan karar hukuk dışıdır. Hukuka aykırı kararlarla yerimizi terk etmeye niyetimiz yok” diye konuştu.

Sanat Kurumu Başkanı İlhan Baş da, Cumhurbaşkanı Demirel’in “AKM başkanı benim” sözünü anımsatarak, “Kendisini başkan ilan ettiğine göre, buradaki çalışmalardan haberi olması gerekir. Madem AKM’nin başkanı burayla ilgilensin. Cumhurbaşkanı’nın yetkilerini başkaları kullanmak niyetindedir. Bu konuda Cumhurbaşkanı’na başvuracağım” dedi. Ankara Kültür ve Sanat Platformu da yaptığı açıklamada. Kültür Bakanı Kahraman’ı kınayarak, bu baskıları kamuoyunun dikkatine sundu.

CEVAP VER

yorumunuzu yazabilirsiniz
Lütfen isminizi girin

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...