ÇGD’den yeni yıl kokteyli ve ödül töreni

Çağdaş Gazeteciler Derneği, 2024’ü düzenlediği kokteyl ve ödül töreniyle karşıladı.

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD), 2024’ü düzenlediği kokteyl ve ödül töreniyle karşıladı. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezindeki “dayanışma kokteylinde” Yılın Başarılı Gazetecileri 2022 Ödülleri de sahiplerini buldu.

Ankara’da gazeteciler, ÇGD’nin yeni yıl kokteyli ve ödül töreninde buluştu. ÇGD’nin düzenlediği etkinlikte 2022 yılındaki başarılı haberleriyle ödüle layık görülen gazetecilere de ödülleri takdim edildi.

Kokteylin ve ödül töreninin sunuşunu gazeteci Bala Ateş yaparken, açış konuşması için ÇGD Genel Yönetim Kurulu Başkanı Kıvanç El kürsüdeydi. Kıvanç El, 2023’ün gazeteciler açısından zorluklarına değinerek medyadaki örgütlenme sorunlarından ve gazetelerin “gazetecisizleştirilmesinden” söz etti. El, “Öncelikle buradan 134 gündür sendikal mücadele veren Sputnik işçilerine selam yolluyorum. Hepiniz adına onların yanında olduğumuzu söylemek istiyorum. Sputnik grevi, örgütlenmede önemli bir adımdı ancak ne yazık ki beklediğimiz sonuca ulaşamadık. Grev hala devam ediyor. Ne yazık ki kazandık diyemiyoruz” diyerek grevdeki Sputnik işçilerine selam yolladı.

Kıvanç El – ÇGD Genel Başkanı

Halk arasında “sansür yasası” olarak da bilinen dezenformasyon yasasının mesleğin icra edilmesinde yarattığı zorluklara değinen El, şöyle konuştu:

“Dezenformasyon adı altında çıkarılan sansür yasasının getirdiği sansür süreçlerini hep birlikte yaşadık. Bugün aramızda olan Tolga Şardan, bu yasa gerekçe gösterilerek tutuklandı. Sadece o değil Sinan Aygül de tutuklandı. Bununla da mücadele ettik. Ne yazık ki Anayasa Mahkemesi’nden beklediğimiz sonucu alamadık. Tabi yılmayacağız. Bu süreçte tek saldırılan kurum gazetecilik değildi. Tek saldıran kurum ise İletişim Başkanlığı değildi. Hem Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK) hem Basın İlan Kurumu (BİK) cezalarıyla muhalif kanalların tamamına yerel seçime giderken ceza yağdırdı. Basın İlan Kurumu, artık yerel medyanın yaşamaması için adeta bir sansür kurumu haline geldi. ÇGD olarak bu süreçlerde davalar açarak belirli platformlarda mücadelemizi sürdürüyoruz. 2024 yılı biliyorum ki biz gazeteciler için iyi bir yıl olmayacak. Hep birlikte gazetecilik mücadelesini vereceğiz.

Törene katılamayan CHP Genel Başkanı Özgür Özel de etkinliğe mesajını iletti. Özel’in mesajı şöyle: “Derneğinizin 2022 yılı ödüllerini sunacağınız yeni yıl buluşmanıza ilişkin nazik davetiniz için teşekkür ediyorum. Daha önceden planlanmış programım nedeniyle aranızda olamadığım için üzgünüm. Adalet, demokrasi ve ifade özgürlüğü alanında çok zor zamanlardan geçtiğimiz bugünlerde Çağdaş Gazeteciler Derneği gibi kamunun haber alma hakkını koruyan meslek örgütlerinin varlığı hepimize güç vermektedir. AKP iktidarının gazetecilik mesleğini yapmayı zorlaştırdığı gazetecilerin, aydınların, düşünürlerin cezaevi ile tehdit edildiği ve mesleğini yapamaz hale getirdiği günlerden geçiyoruz. Bugünlerin son bulmasını artık gazetecilerin bedel ödememesini diliyorum.”

ÇGD’nin 1990-1996 yılları arasında başkanlığını yapan ve Mustafa Ekmekçi Haber Ödülü’ne adını veren Mustafa Ekmekçi’nin eşi Aldoğan Ekmekçi de etkinliğe şu mesajı gönderdi: “İstanbul’da olduğum için aranıza katılamıyorum. ÇGD’nin yeni yılını kutluyorum. Başta eşim Mustafa Ekmekçi olmak üzere hayatını kaybeden tüm çağdaş gazetecilere ve emeği geçen herkesi rahmetle anıyorum.”

CHP Milletvekilleri Elvan Işık Gezmiş, Utku Çakırözer ve Umut Akdoğan da ÇGD ödül törenine mesajlarını yollayıp ödül alanları tebrik ettiler.

Zeren Gültekin – Tolga Şardan

Yılın Köşe Yazısı Ödülü, Tolga Şardan’ın

Kasım ayında yaptığı bir haber gerekçe gösterilerek “halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma” iddiasıyla tutuklanan T24 yazarı Tolga Şardan gecede ödül alanlar arasındaydı. Şardan, Sarallar soruşturmasına ilişkin kaleme aldığı yazısıyla “Yılın Köşe Yazısı Ödülü”nü kazandı. Şardan ödülünü “gazetecilik yaparken, sokakta haber peşinde koşarken yaşamını yitiren meslektaşları ve halen sokakta haber peşinde koşan genç meslektaşları için” kabul etti. Şardan’a ödülü Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Uygulama Gazetesi muhabiri Zeren Gültekin verdi.

Timur Soykan’ın ödülünü BirGün gazetesi Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir aldı. Ödülü Dr. Gökhan Bulut takdim etti.

Türkiye’yi sarsan habere ödül

İsmailağa Cemaatine bağlı Hiranur Vakfı kurucularından Yusuf Ziya Gümüşel’in kızı H.K.G.’yi 6 yaşında “evlendirmesi”ni haberleştiren Timur Soykan, Yılın Haberi Ödülünü kazandı. Ödülü Soykan adına BirGün gazetesi Ankara Temsilcisi Nurcan Gökdemir aldı. Ödülü İLEF’ten Dr. Gökhan Bulut takdim etti. Kürsüye çıkan Gökdemir, Soykan’ın mesajını iletti: “Bu ödülü hukuk ayaklar altına alınarak cezaevinde zorla tutulan TİP milletvekili Can Atalay adına kabul etmemi istedi. Bu görevi yerine getirmek istedim.”

Akın Bodur’a ödülünü ÇGD Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen takdim etti.

“Bizler halen 10 aydır o depremin enkazı altındayız”

Yerel Haber Ödülü’nün sahibi, “Lübnan’dan Hatay’a uzanan usulsüzlük iddiası” başlığıyla İskenderun Ses gazetesinden Akın Bodur oldu. Bodur’a ödülünü ÇGD Malatya Şube Başkanı İbrahim Göçmen verdi. Göçmen kısaca söz alarak “Bu depremzede arkadaşımıza ben de bir depremzede olarak ödülünü vermek şerefine nail olduğum için sizlere çok teşekkür ederim. Depremde yaşayanlar bilir. Bizler halen 10 aydır o depremin enkazı altındayız, halen orda hayat bulmaya çalışıyoruz. Kamuoyunun oluşması anlamında burada birtakım girişimler içerisinde olabilirsek ne mutlu bize.” şeklinde konuştu.

Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü’nü geçmiş dönem ÇGD Başkanlarından Doğan Tılıç verdi.

Uğur Mumcu Ödülü Hale Gönültaş’a verildi

Tarikat- ticaret- siyaset üçgeninin mağduru çocukların hikâyelerini kaleme alan Hale Gönültaş, gecede Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik ödülünü almaya hak kazandı. Gönültaş’ın ödülünü, kendisi yurtdışında olduğu için Sedat Bozkurt aldı.

Dayanışma ödülü bu yıl Amasralı madenci ailelerine

Bu yıl ÇGD dayanışma ödülü, 14 Ekim 2022’de Bartın’ın Amasra ilçesindeki maden katliamında hayatını yitiren maden işçilerinin ailelerine teslim edildi. “Her türlü tehdide rağmen adalet mücadelesi yürüten aileler” adına ödülü, madende oğlu Serkan Nakaş’ı kaybeden Mustafa Nakaş ÇGD yönetim kurulu üyelerinden teslim aldı.

ÇGD Yönetim Kurulu – Mustafa Nakaş
ÇGD Zonguldak Şube Başkanı Ali Ayaroğlu – Meral Danyıldız adına ödülü teslim alan Yıldız Tar
Helin-Mustafa Miser ile BirGün Gazetesi’nden Uğur Şahin
Asuman Aranca – Tamer Arda Erşin – Attila Aşut
RTÜK Üyesi Tuncay Keser – İsmail Arı
Tunca Öğreten – ÇGD Antalya Şube Sekreteri Ceren Deniz
ÇGD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyeleri ile şubelerden gelen temsilciler…
Kokteyl

Kaynak: http://gorunumgazetesi.net/guncel/cgdden-yeni-yil-kokteyli-ve-odul-toreni#ixzz8Nkb5fGSL

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...