Lotarya ve promosyon, haberciliğin önüne geçti

Cumhuriyet – 26 Aralık 1994

‘Basında Promosyon’ panelinde çoksesliliğin ortadan kalktığı, lotaryaların basının sorunlarını çözemeyeceği vurgulandı

Lotarya ve promosyon, haberciliğin önüne geçti

Panelde, basında tekelleşmenin büyük tehlikeler doğuracağına dikkat çekildi.

İstanbul Haber Servisi- “Basında Promosyon” konulu panelde promosyonun halka doğru ve gerçek haber verme ilkesinin önüne geçerek ticari bir boyuta ulaştığı vurgulandı. Çağdaş Gazeteciler Derneği tarafından Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde düzenlenen “Basında promosyon” konulu panelde medyanın son yıllardaki salgın hastalığı promosyon konusu tartışıldı. Çağdaş Gazeteciler Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Celal Toprak’ın yönettiği panele Türkiye Gazeteciler Sendikası Genel Başkanı ve Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç, Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli, Sabah gazetesi yazarı Can Ataklı, Best FM Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı, İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Muhittin Karabulut konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Nail Güreli günümüzde promosyonun satış aracı haline geldiğini ve bu nedenle basının çıkmaza girdiğini söyledi. Promosyon yarışının kızışması nedeniyle halkın tepkisel davranmaya başladığına dikkat çeken Güreli, “Promosyon sarışına girenler zamanla birbirlerini suçlamaya, lekelemeye başladılar. Okurun gözünde basın sektörü saygınlığını yitirdi. Basında tekelleşme olduğu sürece çokseslilik olmaz” diye konuştu. Güreli şöyle devam etti:

“Halkın, tekellerin görüşleri doğrultusunda bilgilendirilmesi okurun demokrasi yönündeki tercihlerini eksik olarak kullanmasına neden olacaktır. Çokseslilik de bitecektir. Çokseslilik sayısal anlamda çok gazete çıkarılmasıyla olmaz. Bunun için yerel basının da geliştirilmesi gerekir.”

Türkiye Gazeteciler Sendikası Başkanı ve Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni Orhan Erinç ise promosyon ve lotarya arasındaki ayrıma iyi varılması gerektiğini söyledi. Promosyonun mütevazı bir tanıtım, lotaryanın ise piyangoculuk olduğuna dikkat çeken Erinç, “Lotaryanın bir ülkeye getirdiği en büyük tehlikelerden birisi tekelleşmedir. ‘Türkiye’de çok gazete var, ama çokseslilik var mı’ sorusu sorulmalıdır. Türkiye’de aynı gruba dahil olan yayınlarda bile birbirini suçlayıcı görüşlere rastlıyoruz. Lotarya ve promosyon Türk basını için bir kurtarıcı olmaktan çıkmıştır” dedi. İstanbul Üniversitesi işletme Fakültesi öğretim üyesi Prof. Muhittin Karabulut da basının satın almayı özendirme, yeni fiyatları meşrulaştırma, müşteri ve tüketicileri satış noktasına çekme, rekabet dengesinde öne geçmek için promosyona başvurduğunu söyledi.

Sabah gazetesi yazarı Can Ataklı “promosyon haberle desteklenirse iyi olur” görüşünü savundu. Best FM Yayın Yönetmeni Fatih Altaylı ise basının tirajlarının tıkandığını vurgulayarak şunları söyledi: “Promosyon kampanyaları ile aptal yerine konuyoruz. Sanıyorum gazetelerde promosyon toplamdan haber toplantılarından daha uzun sürüyordur. Şu anda basında işsiz olan 4-5 bin arkadaşımız var. Bu insanların durumunun ne olacağı yerine ‘ne yapsak da daha fazla satsak’ diye düşünülüyor.”

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...