ÇGD 2021 Yılı Başarılı Gazetecileri ödülleri sahipleriyle buluştu..

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD) 2021 Yılı Başarılı Gazetecileri ödülleri, Başkent’te düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Çankaya Belediyesi Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’ndeki tören, Türkiye’nin halen halkın haber alma hakkı için mücadele yürüten gazetecilere sahip olduğunu ve örgütlü dayanışmayla geleceğe sağlam adımlarla ilerlenebileceğini ortaya koydu.

ÇGD Genel Başkanı Can Güleryüzlü, “Gazetecilik ne yazık ki bizde ağırlıklı olarak sarayın ve güç odaklarının bekçiliğini yapma noktasına gelmiştir. Bu yapılırken de kullanılan araç örgütsüzlüktür. Gazetecilik, örgütlülüğün en düşük olduğu iş kollarının başında gelmektedir. Gazetecilerin örgütlülük oranı, yüzde 8’lerdedir. Bu örgütsüzlük, gazeteciliği her türlü dış etkiye açık duruma getirirken mesleki kazanımlarının yitirilmesiyle mesleki yozlaşmayı kaçınılmaz kılmaktadır. Basının; sermayenin çıkarlarının, iktidarının propagandasının aracı haline getirilmesi, geniş halk kitlelerini kapsayan emekçilerin sorunlarının göz ardı edilmesini beraberinde getirmektedir. Gazetecilerin örgütsüzlüğü sadece gazetecileri değil halkı da doğrudan etkilemektedir” sözleriyle meslektaşlarımıza örgütlenme çağrısında bulundu. ÇGD olarak https://cgd.org.tr/raporlar/ adresinde kamuoyuna sunduğumuz raporlarımızda özetlediğimiz basın ve ifade özgürlüğüne ilişkin verileri paylaşan Güleryüzlü, özgürlük olmazsa gazetecilikten söz edilemeyeceğini vurguladı.

Derneğimiz 44 yıllık geçmişinden aldığı gücüyle belirlediği 2021 Yılı Başarılı Gazetecileri kapsamında ÇGD Yılın Haber Ödülü’nü “Kendi Bakanlığına mal satan Bakan” haberiyle OdaTV Yazı İşleri Müdürü Can Özçelik aldı. ÇGD Genel Başkan Yardımcısı Şeyma Paşayiğit, Özçelik’e ödülünü “Pandeminin ortasında sağlık çalışanları toplum sağlığıyla uğraşırken bir yolsuzluk haberi okudu. İşin öznesi de kabineden bir bakandı. Haber, OdaTV4’te yayımlandı ve OdaTV erişim engeli altındaydı” diyerek takdim etti. Özçelik de, “OdaTV kapalıyken bu haberi yayımladık ve Türkiye’de 20 yıldır olmayan bir şey oldu, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan görevden alındı. Bu zaten, bana ödüldü” dedi.

BirGün yazarı Bahadır Özgür ise, geçen yıl Gazete Duvar’da yayınlanan yazılarıyla ÇGD Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Ödülü’nün sahibi oldu. Bahadır Özgür, “Araştırmacı gazetecilik konusunda Uğur Mumcu’nun Papa Mafya Ağca kitabı bir metodoloji kitabı olarak bana yol göstermeye devam ediyor” diyerek ödülünü Uğur Mumcu Araştırmacı Gazetecilik Vakfı Genel Yayın Yönetmeni Tezcan Durna’nın elinden aldı. Durna, hak edilmiş bir ödülü takdim ettiğini söyledi.

ÇGD Ekmekçi Haber Ödülü’nü Cumhuriyet yazarı Özgen Acar’ı temsilen Hüseyin Hayatsever aldı. Acar, video mesajında, Ekmekçi adına ödül almaktan onur duyduğunu söyledi. Ödülü Emekçi’nin sevgili eşi, Türkçe öğretmenimiz Aldoğan Ekmekçi adına gazeteci Sedat Bozkurt sundu.

Rafet Genç Haber Ödülü’nü Taliban rejiminden kaçış yolculuğunu anlatan Afgan göçmenler haberleriyle Yeşil Gazete muhabiri Ruşen Takva aldı. Ödülü HDP adına Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu takdim etti. Takva, ödülün her açıdan anlamlı bir ödül olduğunu belirterek, “Gazetecilikte ısrar etmeye ve karanlık dehlizlerde boğulmak istenen kamuoyuna, sorumluluğumuzu yerine getirmeye devam edeceğiz” dedi.

Behzat Miser Kent Haber Ödülü’nü ise “650 Liralık Dul Maaşı ile Yaşayan Kadın: Ben Fakirim, Fakir Mi Öleyim?” haberiyle ANKA Haber Ajansı’nın Osmaniye muhabiri Burhan Demircioğlu kazandı. Demircioğlu, “Keşke ülkemizde bu kadar yoksul insan olmasaydı. 50 milyon yoksul olduğunu biliyoruz. Keşke bunlar olmasaydı da böyle haberler yapmasaydım ama maalesef var. Onların sesini duyurmaya devam edeceğim” dedi.

ÇGD Röportaj Ödülü’nü “Plastik fabrikasında bir gün: Ne güvence ne sigorta üç kuruşa çalışma” röportajıyla Evrensel muhabiri Murat Uysal, ödülünü TMMOB Yönetim Kurulu Başkanı Emin Koramaz’ın elinden aldı. Uysal, “İşçilerin, emekçilerin hakikatini başka bir dille anlatmama imkan sağlayan Evrensel’e, bu başarıyı ödüle layık gören Çağdaş Gazeteciler Derneği’ne teşekkür ediyorum. Bu ödülü sadece kendim adına değil; Evrensel’in çalışanları, okurları ve dağıtıcıları adına da alıyorum. Çocuk işçilerin, mülteci işçilerin, kadınların hikayesiyle buradayım ama bu sadece onların değil, hepimizin hikayesi” dedi.

ÇGD İzzet Kezer Haber Fotoğraf Ödülü, TBMM’de AKP Grubu’nda Lütfi Elvan’ın AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ekonomiyle ilgili sözlerini alkışlamamasını görüntülediği “Bir tek o alkışlamadı” fotoğrafıyla Sözcü foto muhabiri Zekeriya Albayrak’a verildi. Ödülü Parlamento Muhabirleri Derneği Başkanı (PMD) Kemal Aktaş takdim etti. Albayrak, ödül aldığı bu karedeki duruşun diğer siyasetçilere örnek olması dilediğini paylaştı.

ÇGD 2021 Yılı Karikatür Ödülü, Gazete Pencere’deki karikatürleriyle Bülent Çelik’e verildi. Ödülü KESK Eş Genel Başkanı Şükran Kablan Yeşil takdim etti. Çelik, “Karikatür güce karşı çizilir” mesajıyla teşekkür etti.

ÇGD Yerel Medya Haber Ödülü, Yeşil Gazete’de “Suya gömülen Hasankeyf’ten sonrası: Elektriksiz, susuz derme çatma yaşamlar” haberiyle Metin Yoksu’ya verildi. Ödülü, TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan takdim etti. Yoksu, gazeteci olarak ezilenden yana olmayı görev kabul ettiğini işaret ederek, bu nedenle de Hasankeyf’ten de yana olduğunu vurguladı.

ÇGD Sayfa Tasarım Ödülü’ne BirGün’den Barış Can Sarıkaş, koronavirüs kaynaklı gerçekleşen ölümlere ilişkin birinci sayfa tasarımıyla layık görüldü. Sarıkaş, ödülünü sağlık çalışanlarına ve gazetesine adadı. Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Dr. Vedat Bulut, Sarıkaş’a ödülünü sundu.

ÇGD Orhan Koloğlu İnceleme Araştırma Ödülü, “Kızıldan Yeşile” kitabıyla Kelime Ata’ya verildi. Ata, Medyascope Ankara Temsilcisi Hıdır Göktaş’ın takdim ettiği ve Sivas’ın değişimini incelediği çalışmasıyla aldığı ödülünü “Anadolu’nun solan renkleri adına” ithaf ettiğini söyledi.

ÇGD TV Haber Ödülü, Akdeniz ve Ege bölgelerinde geçen yıl yaşanan orman yangınlarıyla ilgili haberleriyle HalkTV muhabiri Hazar Dost’a verildi. Dost’un yurt dışında olması nedeniyle ödülünü Halk TV programcısı Sorel Dağıstanlı, CHP adına Genel Başkan Başdanışmanı Tuncay Özkan’dan aldı. Dost, törene ilettiği mesajında, yangın acısı bugün halkın cebine sıçramışken hep gerçeklerden yana olacağını dile getirdi.

ÇGD Belgesel Ödülü, “Ölümüne Boşanmak” belgesel ekibini temsilen Seda Gökçe’ye verildi. Ödülü Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu Başkanı Canan Güllü takdim etti. Seda Gökçe, “Zulüm arttıkça direniş başlar” mesajıyla kadın dayanışmasına vurgu yaptı.

ÇGD Mahmut Tali Öngören TV Program Ödülü, Halk TV’de yayımlanan “Gündem Özel – Yerli Tohum Nasıl Bitirildi?” programıyla Sorel Dağıstanlı’ya verildi. Ödülü TRT’den hak mücadelesi nedeniyle ihraç edilen Deniz Çankaya Salmanlı takdim etti. Dağıstanlı, böyle bir konuyu yayınlama noktasında destekleri için HalkTV yönetimine teşekkür etti.

ÇGD Podcast Haber Ödülü, Kısa Dalga sitesinde yayımlanan “Türkiye 2050: Gelecekte Bir Yolculuk”; “Marmara’yı Nasıl Bitirdik? Müsilaj ve Ötesi” podcastleriyle Mehveş Evin’e verildi. Ödülü; Mehveş Evin adına Kısa Dalga ekibinden gazeteci Ersan Atar, meslek büyüğümüz Güray Öz’ün elinden aldı. Evin, törene ilettiği mesajında, “Bu ödül, beni onurlandırmanın ötesinde iki açıdan çok önemli: Birincisi, iklim krizi ve ekoloji alanında haberciliğin teşvik edilmesi. İkincisi, ilk kez ÇGD gibi değerli bir meslek kuruluşunun podcast yayıncılığına haber ödülü vermesi. Zira basın özgürlüğünün çok sorunlu olduğu ülkemizde podcast, gazeteciler için hem var olabilme hem kamuoyunu bilgilendirmek açısından çok önemli bir mecra” dedi.

ÇGD 2021 Yılı Dayanışma Ödülü ise, 10 Ekim Barış Derneği’ne verildi. Ödülü 10 Ekim Barış Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Cosgun alırken, ÇGD Yönetim Kurulu üyesi Yıldız Yazıcıoğlu takdim etti. Yazıcıoğlu, ÇGD olarak 10 Ekim 2015 günü Ankara Garı önünde yaşanan katliamda kaybedilenleri özlemle anarak, 10 Ekim Ankara Gar Katliamı’na ilişkin davanın sahiplenilmesi, unutturulmaması gerektiğini vurguladı. 10 Ekim Barış Derneği Genel Başkanı Mehtap Sakinci Coşkun da, “10 Ekim 2015’i unutmayalım, unutturmayalım” mesajıyla ÇGD’nin dayanışmasına teşekkür etti. ÇGD yöneticilerimiz, bombalı saldırıda yaralanan 10 Ekim Barış Derneği üyelerine karanfil sundu.

Ödül töreni; gecenin sunuculuğunu yapan deneyimli spiker Fatma Turgay’a ÇGD Yönetim Kurulunun çiçek takdimi ve fuaye alanında verilen kokteylle sona erdi.

NOT: Gazetecilik açısından gündem yaratan haber ve çalışmaların ödüllendirildiği törenimizin kaydı; Twitter hesabımız üzerinden https://twitter.com/cgdgenelmerkez/status/1512466398743650307 link aracılığıyla izlenebilir.