ÇOCUKLARA TACİZİ DUYURMAK SUÇ DEĞİL HABERCİLİKTİR!

Bağımsız basın-yayın organlarına siyasi iktidarın kaynaklık ettiği baskı ve ‘yok etme’ politikaları, yargı kararlarında da yerleşik hale gelmiş vaziyettedir. Adıyaman’ın Gerger İmam Hatip Lisesi’ndeki taciz olayını, habercilik görevinin zorunluluğu olarak kamuoyuna duyuran www.gergerfirat.com internet haber sitesi, Gerger Sulh Ceza Hâkimliği tarafından erişime engellenmiştir.

Gerger Sulh Ceza Hâkimliği erişim engeli kararını, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), yargı mensuplarının “yüksek korumaya ihtiyacı olduğu” ve “…mahkemelerin çalışmaları, temelsiz saldırılara karşı korunmalıdır” içerikli kararlarının yanı sıra Basın Kanunu, İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İle İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkında Kanun ile Türk Ceza Kanunu’nun bazı hükümlerine gönderme yaparak almıştır. Gerger Sulh Ceza Hâkimliği’nin almış olduğu bu kararda temel belirleyici ne yazık ki hukuki dayanaklar değil, içinden geçtiğimiz otoriter dönemin ‘yasakçı’ anlayışıdır. Çünkü; basını, demokrasinin bekçisi olarak gören ve kamuyu ilgilendiren konularda basın özgürlüğünü kural, sınırlamayı istisna olarak kabul eden Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin, “demokratik bir ülkede hükümetin tüm eylemleri ya da eylemsizlikleri sadece yargının ve yasamanın değil, aynı zamanda kamuoyunun da dikkatli incelemesine ve denetimine tabi tutulmalı. Hükümet ise eleştirilere karşı ceza yargısına başvurmaktan kaçınmalı” yönündeki kararları ilgili mahkemece görmezden gelinmiştir. Gerger Sulh Ceza Hâkimliği’nin, www.gergerfirat.com haber sitesine getirdiği ‘yasağı’ haklılaştırmak için gösterdiği dayanaklar, ifade özgürlüğü ile iç içe geçmiş ‘basın özgürlüğü’ne karşı bir karar olup, tartışmasız kamuoyunun bilgisi dâhilinde olması gereken çocuklara taciz gibi bir olayın gizlenmesine hizmet etmektedir.

Söz konusu haberin yer aldığı engellenen www.gergerfirat.com internet haber sitesinin kurucusu ve yazarı Hacı Boğatekin, ‘kamunun haber alma hakkı’ bilinciyle zor şartlarda yıllardır habercilik yapmaya çalışan bir meslektaşımızdır. ‘Havuz Medyası’nın birçok haksız ithamına sessiz kalan yargının, mesleğini hakkıyla yapan meslektaşlarımıza yönelik bu tür kararları ‘çifte standart’dır ve bilinmelidir ki ‘çifte standart’, hukuksuzluğun diğer adıdır.

ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ
GENEL YÖNETİM KURULU

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...