Makam şoförüne, gazetecilere verilen ‘Sürekli Basın Kartı’ hakkının tanınması tartışmaya neden oldu
BÜLENT GÜNAL- AHT
Akşam Gazetesi’nin dünkü manşetinde “Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Murat Karakaya’nın makam şoförü Bekir Eryılmaz’a ‘Sürekli Basın Kartı’ verildi’’ konulu bir haber yer aldı. Karar, Basın Kartı Komisyonu’nun 19-20 Haziran tarihli toplantılarında alınmış ve makam şoförüne en az 20 yıl gazetecilik yapan ya da gazetecilikle ilişkili görevi olanların hak ettiği Sürekli Basın Kartı verilmişti. Daha önceki başvuruları “Uygun değil’’ diye reddedilen Bekir Eryılmaz sonunda istediği karta kavuşmuştu. Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü Karakaya, “Kurumumuz personeline genelde basın kartı veriliyordu. Bu öteden beri gelen bir uygulama. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na tabi olarak kadrolu personelimiz olduğu için başvurmuş ve kartını almıştır’’ dedi. Peki, meslekte 20 yılı dolduran gazetecilere verilen Sürekli Basın Kartı’nın makam şoförüne verilmesi doğru mu?
Orhan Birgit (Basın Konseyi Başkanı): Söyleyecek bir laf bulamıyorum, kartın değeri hiçe sayılıyor
“Söyleyecek laf bulamıyorum, yazık. Basın kartı manevi değeri olan bir karttır. Gazeteciler o karta sahip olmak için sarı basın kartını aldıktan sonra 20 yıl bekliyor. Bu kart, bu beklentiye değmeli. Bir şey ne kadar çok olursa o kadar değerini yitirir. 1974 yılında Turizm ve Tanıtma Bakanı olduğum dönemde sarı basın kartı dağıtan komisyon, benim bakanlığa bağlıydı. Sarı basın kartının gazeteciler dışında sınırlı sayıda verilmesi konusunda ısrarcıydık. Yurt dışındaki basın ateşelerine ve Basın Yayın Genel Müdürlüğü’ndeki ilgili personele, sınırlı sayıda veriliyordu. Yapılan uygulama basın kartının değerini hiçe saymaktır.”
Ahmet Ababay (Çağdaş Gazeteciler Derneği Başkanı): Bu kartı devlet değil basın örgütü vermeli
“Sarı Basın Kartı olayı çok alaturka. Çünkü demokratik ülkelerde gazetecilere sarı basın kartını devlet değil basın örgütleri verir. Türkiye’de ne yazık ki devlet veriyor ve çok yanlış şekilde veriyor. Nasıl ki tabipler odası doktorlara kartını veriyorsa, basın örgütleri de gazetecilere kartlarını vermeli. Makam şoförüne sürekli basın kartı verilmesiyse bir rezalet. Gerçek gazetecilerin pek çoğunun cebinde sarı basın kartı yok, ama şoförlerin, hısım akrabaların cebinde bu kart var. Bu rezaletin önüne geçilmesi şart.”
Fevzi Apaydın (Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı): Makam şoförü onore edilmiş, ne güzel
Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürü’nün makam şoförü, her şeyden önce bir devlet memuru. Kendisine ‘Sürekli Basın Kartı’ verilmesi bizim açımızdan ya da şoförler açısından herhangi bir şeyi değiştirmez. Ama memnuniyet verici bir durum. Çünkü kendisi onore edilmiş. Devlet memurlarına 20 yılı tamamladığı zaman genellikle hiçbir işe yaramayan bir plaket verilir. Oysa o makam şoförüne ‘Sürekli Basın Kartı’ verilmiş. Belli bir hizmet yılını doldurduktan sonra o şoföre bundan daha güzel bir hediye verilemezdi diye düşünüyorum. Hem işlevsel bir kart sahibi olmuş hem de kurumu tarafından onore edilmiş. Ne güzel…”
Haberin linki:
http://www.haberturk.com/polemik/haber/755309-makam-soforu-surekli-basin-karti-hak-eder-mi