GAZETELER GÜLDEMiR’iN VEFATINA GENiŞ YER AYIRDI

Basın camiası, Habertürk’ün kurucusu gazeteci Ufuk Güldemir’i bağrına bastı…

Bay Haberturk’e My Way’lı veda

Ufuk Güldemir, gazeteciliğe muhabir olarak başladı, Genel Yayın Yönetmenliği’ne kadar çıktı, TV’leri yönetti ve sonunda Habertürk TV’yi ve Türkiye’nin ilk haber sitesini kurdu. Başarı grafiği hep yükselen Güldemir, 51 yaşında kansere yenildi..

Habertürk’ün kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci Ufuk Güldemir (51), dün sabaha karşı Levent’teki evinde yaşama veda etti. Uzun süredir kanserle mücadele eden Güldemir’in vefatı basın camiasını yasa boğdu. Güldemir’in vasiyeti, Habertürk’ün önünden “My Way” şarkısıyla uğurlanmaktı. Güldemir, Ayşe Arman’a verdiği röportajında “Habertürk’ün önünden beni Frank Sinatra’nın I did it My Way’i ile uğurlamalarını istedim silah arkadaşlarımdan. Ama bu hazırlığı, iradem dışında ölüme yakalanırım diye yaptım. Artık iradem dahiline aldım durumu” demişti. Habertürk TV, My Way şarkısı eşliğinde Güldemir için özel bir program düzenliyor. Güldemir 12 Haziran salı günü saat 10.00’da Habertürk önünde düzenlenecek ilk törenin ardından Teşvikiye Camisi’nde kılınacak öğle namazından sonra Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

TABULARI YIKTI
10 Eylül 1956 yılında Elazığ’da doğan Ufuk Güldemir, mesleğe 1974 yılında Başkent ve Son Havadis gazetelerinde foto muhabiri olarak başladı. Daha sonra Dünya gazetesine geçen Ufuk Güldemir parlamento muhabirliği yaptı. Türk Haberler Ajansı ve Cumhuriyet gazetesinde de çalışan Güldemir, diplomasi muhabiri olarak görev yaptı. 1987 yılında Cumhuriyet gazetesi Washington temsilciliğine atanan Güldemir, 5 yıl kaldığı Washington’da çok sayıda büyük habere imza attı. 1992 yılında Amerika’dan döndükten sonra özel televizyonların yeni açılması üzerine Star televizyonunda haber müdürlüğüne getirildi. O yıllarda, Cumhuriyet’ten bir arkadaşına “yapabileceklerimin yüzde 90’ını henüz yapmadım” diyen Güldemir, Türkiye’nin televizyon haberlerinde yıllardan beri TRT’den gördüğü üslubu değiştirdi. Yeni bir habercilik ekolü geliştirdi. Star televizyonunun ardından Show TV’ye haber genel yayın yönetmeni olarak geçen Güldemir, haber yöneticiliğinin yanı sıra bu yıllarda yaptığı haber analizlerle de tabuları yıktı.

İLKLERE İMZA ATTI
1995 yılında aldığı teklif üzerine Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevini kabul eden Ufuk Güldemir böylece yeniden yazılı medyaya geçti. Daha sonra SABAH Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevinde de bulunan Güldemir, SABAH’tan ayrıldığında profesyonel çalışma hayatına noktayı koydu. Türk Medyasında belli başlı büyük gazete ve televizyonları yöneten Güldemir, 1999 yılı Kasım ayında bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk internet haber portalı olan Haberturk.com’u kurdu. 8 yaşındaki Haberturk.com, bugün Türkiye’nin üç büyük internet gazetesi arasında bulunuyor. 2001 yılında Habertürk TV ve Habertürk Radyo’yu kuran Ufuk Güldemir, gazetecilik dışında hiçbir şey yapmadı. Güldemir Basın Şeref Kartı sahibiydi

Hobisi avcılıktı
Dünyanın sayılı trofe avcıları arasında bulunan Güldemir, Türkiye’nin ilk avcılık ve balıkçılık kanalı olan Yaban TV’yi de 7 ay önce yayın hayatına başlattı. Bülent Dikmener Gazetecilik Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan Güldemir, Kanat Operasyonu, Teksas Malatya ve Çevik Kuvvet’in Gölgesi’nde isimli kitapların da yazarıydı. Güldemir, 50 yıl gibi kısa denilebilecek ömrünün 30 yılını gazeteciliğe adadı, birçok gazeteci yetiştirdi.

‘Onun yolundayız’
Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç, son dakikalarında Güldemir’in yanındaydı. Meriç, “İşimizin başındayız, o böyle isterdi. Onun yolundan yürümeye devam edeceğiz” dedi.

Habertürk sitesine Güldemir’in vefatının ardından birçok işadamı ve siyasetçiden mesaj geldi.

Bir cesur yüreği kaybettik

GÜLER SABANCI: Türk medyası bağımsız gazeteciliğe inanan, yeri zor doldurulacak bir cesur yüreği, bir büyük insanı kaybetti.

Tarifsiz kederler içindeyim

MEHMET AĞAR: Şairin dediği gibi “tarifsiz kederler içindeyim”. Habertürk’ü, Türkiye’de soluk çıkmadığında soluk çıkartan bir yer haline getirdi.

Derin üzüntü içindeyim

ERMAN YERDELEN: (Habertürk Yönetim Kurulu Başkanı) Ufuk Güldemir’in vefatını öğrenmiş bulunmaktayım. Kaybından dolayı, çok derin üzüntü içindeyim

Acınızı paylaşıyorum

KAYAHAN: Habertürk ailesine sabır, Güldemir’e rahmet diliyorum. Acınızı paylaşıyorum.

Sabah

Güldemir’i kaybettik

Türkiye’nin ilk internet haber sitesi “haberturk.com”u kuran, bu girişimi Habertürk radyo ve televizyonu ile avcılık-balıkçılık kanalı Yaban TV’yle sürdüren, basın şeref kartı sahibi gazeteci Ufuk Güldemir, dün 01.30’da Levent’teki evinde yaşamını yitirdi. Bir yılı aşkın süredir pankreas kanseri tedavisi gören Güldemir, yarın toprağa verilecek.

ELAZIĞ’da 10 Eylül 1956’da doğan Ufuk Güldemir, gazeteciliğe 1974’te Başkent ve Son Havadis gazetelerinde foto muhabiri olarak başladı. Dünya Gazetesi’nde parlamento muhabirliği yapan Güldemir, Türk Haberler Ajansı ve Cumhuriyet Gazetesi’nde diplomasi muhabirliği yaptı. 1987’de Cumhuriyet Gazetesi Washington Temsilciliği’ne atandı. Bu görevini beş yıl sürdürdü. En büyük rakibi o günlerde Hürriyet’in Washington Temsilcisi Sedat Ergin’di. İki yakın arkadaşın rekabeti sonucu manşetlere taşınan haberler, bugün bile unutulmadı.

1992’de ABD’den dönen Güldemir, Star TV’de Haber Müdürü oldu. Bu görevinde TRT’den gelen haber üslubunu bir yana bırakarak, yeni bir habercilik ekolü geliştirdi. Daha sonra Show TV’ye Haber Genel Yayın Yönetmeni olarak geçen Ufuk Güldemir, burada yaptığı ilginç analizlerle dikkat çekti.

1995’te yazılı basına geri dönerek, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürü oldu. Güldemir, profesyonel meslek hayatını Milliyet’ten sonra çalıştığı Sabah Gazetesi’nde Genel Yayın Müdürü olarak bıraktı.

İLKLERE İMZA ATTI

Güldemir, 1999 kasımında Türkiye’nin ilk internet haber portalı “haberturk.com”u kurdu. İnternet gazeteciliğini, 2001’de Habertürk TV ve Habertürk radyo izledi. Avcılık hobisini 7 ay önce, Türkiye’nin ilk avcılık ve balıkçılık kanalı Yaban TV’yi kurarak mesleğiyle bütünleştirdi. Güldemir’in aralarında Bülent Dikmener Gazetecilik Ödülü’nün de yer aldığı birçok ödülü bulunuyor. Yaşamının 30 yılını gazeteciliğe adayan Güldemir, “Kanat Operasyonu”, “Teksas Malatya” ve “Çevik Kuvvetin Gölgesi’nde” adlı kitaplara da imza attı.

İSTEĞİ YERİNE GETİRİLECEK

Güldemir’in kardeşi Şafak Güldemir, “Bir yıldır mücadele ediyordu. O mücadeleci gücüyle bu çok zor hastalıkla çok iyi mücadele etti. Ağabeyimi Sinatra’nın My Way şarkısıyla uğurlayacağız. Çünkü isteği buydu” dedi.

YARIN TOPRAĞA VERİLECEK

Güldemir için ilk tören saat 10.00’da Habertürk TV önünde yapılacak. Öğle vakti Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Güldemir’in naaşı Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Beni, Frank Sinatra’nın My Way’i ile uğurlayın

UFUK Güldemir, Ayşe Arman’la gerçekleştirdiği ve 8 Ekim 2006’da Hürriyet’te yayımlanan röportajında öldükten sonra Frank Sinatra’nın “My Way” şarkısının çalınmasını istemişti. Vasiyetini yazmayı da doktorun “Birkaç ayın var” dediği andan itibaren düşünmeye başladığını söyleyen Güldemir, “Benim gibi kendi kendini yaratmış adamlar, kendisinden sonrasını da dizayn etmeye meraklı oluyor. Her ayrıntısıyla kaleme aldım vasiyetimi. Habertürk’ün önünden beni Frank Sinatra’nın My Way’i ile uğurlamalarını istedim silah arkadaşlarımdan” demişti.

Güldemir, kanser olduğunu öğrendikten sonra yaşadıklarını Ayşe Arman’a şöyle anlatmıştı: “Teşhisten sonra da, sevdiklerimle konuşmak istemedim. Özellikle de kardeşim Şafak, eşi Gül ve yeğenim Emir’le. Her konuşma bir ıstıraptı. Yumruk boğazımda, nefesim kesiliyordu. Her telefondan sonra Gaya ile gözyaşlarımızı tutamıyorduk. Sevdiklerimle konuşmak bana bu kadar acı veriyordu. Bu süreçte tek istisna Cumhurbaşkanı Sezer’di. Onun yüce nezaketi ve mütevazılığı ile yaptığı aramalara karşılık verdim. Zaten bir süre sonra da bütün sevdiklerimle konuşabilmeye başladım.”

Öleceğim diye dindar olmadım, olmam da

Güldemir, Ayşe Arman’la röportajında “Peki şimdi durum ne? Ölümden hálá korkuyor musunuz?” şeklindeki soruya şu cevabı vermişti: “Ben ahireti bu dünyada yaşadığımıza inanırım. Öleceğim diye dindar olmadım, olmam. Son dört ayda da korkmadım, büyüdüm… Ben cennet ve cehennemin bu dünyada olduğuna inandığım için ’Ölünce ne olacağım?’ diye merak etmiyorum. Cenneti de cehennemi de yaşadım. Sadece ölümün kendisini merak ediyorum. Jurnalistik bir merak bu, uhrevi değil…”

Ne dediler

Ertuğrul Özkök

Türk basını çok renkli, yaratıcı bir simasını kaybetti. Ufuk’u 1977-78 yıllarında tanıdım. Ben öğretim üyesi, onlar Sedat Ergin’le Ankara’da genç muhabirlerdi. Ben Enis Batur’la Yazı Dergisi’ni çıkarıyordum. Benim yazılarımı takip ediyorlarmış, arkadaşlığımız orada başladı. Türk basınının “En yaratıcı, yenileştirici kuşağıdır” diyebilirim. Genel Yayın Yönetmeni olarak beni korkutan rakibimdi.

Tufan Türenç

Çok iyi bir dostum ve arkadaşımdı. Gönlümüz onunla beraber. Ufuk’un emanetini daha ileriye taşınmalı, bu görev herkese düşüyor.

Sedat Ergin

En son cuma akşamı yanına geldim. Hastalığı artık geri dönüşü olmayan bir seyire girmişti. Kurtulma umudu yoktu. Acı çekmemesi için uyumasına yardımcı oluyorlardı. Çok üzgünüm. Başımız sağolsun.

Hasan Cemal

Çok üzgünüm. İyi bir meslektaşımı, dostumu, birlikte gazetecilik yaptığım bir arkadaşımı kaybetmenin üzüntüsü içindeyim. Hayat böyle. Bir var, bir yok. Hep koşturan bir adamdı. İyi işler yaptı. Bizim aramızdan çıkan tek patrondu.

Hürriyet

Ufuk Güldemir’i yitirdik

Gazetemizin Ankara bürosunda bir süre çalışan ve daha sonra 1987-1992 yılları arasında Cumhuriyet’in Washington temsilciliğini yapan Habertürk’ün kurucusu Ufuk Güldemir’in yaşamını yitirmesi Habertürk ailesini ve basın camiasını yasa boğdu. Güldemir’in yaşamının son dakikalarında yanında olan Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç, Güldemir’in yolundan yürümeye devam edeceklerini belirtti. 1 yılı aşkın süre kanser ted avisi gören ve önceki gece yaşamını yitiren Güldemir yarın İstanbul’da toprağa verilecek.

Habertürk’ün kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci Ufuk Güldemir (51), İstanbul Levent’teki evinde önceki gece yaşamını yitirdi. Ankara büromuzda çalışan ve daha sonra 1987-1992 arasında gazetemizin Washington temsilciliğini yapan Güldemir, 1 yılı aşkın süredir kanser tedavisi görüyordu. Güldemir için ilk tören 12 Haziran Salı günü saat 10.00’da Habertürk binasının önünde yapılacak. Teşvikiye Camii’nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Güldemir’in cenazesi, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Gazeteci Ufuk Güldemir’in yaşamını yitirmesi Habertürk ailesini ve basın camiasını yasa boğdu. Habertürk internet sitesinde ” Türk medyasının büyük kaybı” başlığı ile yayımlanan açıklamada, “Güldemir, bağımsız ve özgür gazeteciliğin gücünü Türkiye’ye gösteren isim oldu. ‘Gücü özgürlüğünde’ sloganı yaşam felsefesiydi. O, arkasında bıraktığı güçlü kurumlar, yetiştirdiği gazeteciler ve yarattığı ilklerle hep varolmaya devam edecektir” denildi.

Güldemir’in yaşamının son dakikalarında yanında olan Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç, Güldemir’in yolundan yürümeye devam edeceklerini belirtti.

Habertürk’ün “Özel Yayın ” programına katılan 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Habertürk ailesine ve basın camiasına başsağlığı dileyerek Güldemir’in en verimli çağında yaşamını yitirdiğini söyledi. Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Orhan Erinç yaptığı yazılı açıklamada, “Pek çok başarılı çalışmaya ve girişime imza atmış olan Güldemir’in vefatı, mesleğimiz açısından büyük bir kaybı da simgelemektedir” dedi.

Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Güldemir ile aynı kuşaktan olduklarını ve yoğun rekabet ortamında dahi dostluklarını koruduklarını belirtti. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de Türk basınının çok önemli bir simasını kaybettiği söyleyerek “Hak edilmemiş bir ölüm oldu” diye konuştu.

Cumhuriyet

Habertürk’ün kurucusu Güldemir, kansere yenildi
Habertürk’ün kurucusu gazeteci Ufuk Güldemir, uzun süredir verdiği kanser mücadelesini kaybetti. Güldemir, önceki sabaha karşı yaşama veda etti.

Güldemir’in vefatı basın camiasını ve kurucusu, yönetim kurulu başkanı olduğu Habertürk’ü yasa boğdu. Habertürk internet sitesinde yayınladığı mesajda, Güldemir’in ölümünü ‘Türk medyasının büyük kaybı’ başlığıyla verdi. Açıklamada, “Güldemir, bağımsız ve özgür gazeteciliğin gücünü Türkiye’ye gösteren isim oldu. ‘Gücü özgürlüğünde’ sloganı yaşam felsefesiydi. O, arkasında bıraktığı güçlü kurumlar, yetiştirdiği gazeteciler ve yarattığı ilklerle hep var olmaya devam edecektir.” denildi. Güldemir’in cenazesi, yarın saat 10.00’da Habertürk önünde düzenlenecek tören ve Teşvikiye Camii’nde kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’na defnedilecek.

Güldemir’in yaşamının son dakikalarında yanında olan Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç, Güldemir’in yolundan yürümeye devam edeceklerini belirtti. Meriç, “Türkiye’nin hiç endişesi olmasın. Türkiye’nin vicdanı olan, kalbi olan Ufuk Güldemir’in müesseselerini dimdik ayakta tutacağız. Bunda çok kararlıyız.” diye konuştu. Habertürk’ün, gücünü özgürlüğünden aldığını dile getiren Meriç, Habertürk’ün bu özelliğini devam ettireceklerini, bunun Güldemir’in en büyük arzusu olduğunu söyledi.

Güldemir’in Levent’teki evi, dün taziye ziyaretine gelenlerle doldu taştı. Güldemir’in yakın arkadaşı köşe yazarı Hasan Cemal, gözyaşları içinde yaptığı açıklamada, “Hem çok iyi bir meslektaşımdı hem de çok iyi bir arkadaşımdı. Hayat böyle, bir varsınız bir yoksunuz.” dedi. Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök de, Güldemir’in Türk basınına farklı bakış açıları getirdiğini belirterek siyasetin dışında da gazetecilik yapılabileceğini gösterdiğini söyledi.

Özkök, “Sosyolojik kavramlarla gazetecilik yapmayı öğretti.” diye konuştu. Güldemir’in avcılık hobisine de değinen Ertuğrul Özkök, Ufuk Güldemir’in bu tutkusundan hiç vazgeçmediğini dile getirdi. İstanbul’da vefat eden Habertürk’ün kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci Ufuk Güldemir, 1956 yılında Elazığ’da dünyaya geldi. Gazeteciliğe 1974’te Başkent ve Son Havadis gazetelerinde muhabir olarak başladı. Dünya Gazetesi’nde parlamento muhabirliği yapan Güldemir, 1987-1992 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi Washington temsilciliği görevini üstlendi.

Türkiye’ye döndükten sonra Star, Show TV’de, Milliyet ve Sabah gazetelerinde genel yayın müdürlüğü görevinde bulunan Ufuk Güldemir, 1999 yılında Habertürk’ü kurdu. Ufuk Güldemir’in ‘Kanat Operasyonu’, ‘Teksas Malatya’ ve ‘Çevik Kuvvetin Gölgesinde’ isimli kitapları da bulunuyor.

Fethullah Gülen taziye yayınladı

Tedavi için Amerika’da bulunan Fethullah Gülen, Güldemir’in vefatı dolayısıyla bir taziye yayınladı. Gülen taziyesinde şunları dile getirdi.

Türkiye medyasında önemli görevler üstlenmiş ve en son kendi internet sitesi ve televizyonuyla meslekî hayatını devam ettirmeyi başarmış bir insan olarak UFUK GÜLDEMİR Bey’in ebedi âleme irtihali, biz fanilere dünya hayatının muhabbet ve karşılıklı anlayışla mamur edilmesi için çalışmaktan başka bir şeye değmeyeceğini ihtar eden en müessir bir ibret dersidir.

Merhuma Allah’tan af ve mağfiret diler, yakınlarına, dostlarına, akrabalarına ve milletimizin geleceği adına önemli görevler üstlenmiş medya organlarımızın güzide çalışanlarına sabr-ı cemil niyaz ederim.

Zaman

Güldemir’i kaybettik

Bir süredir kanser tedavisi gören gazeteci Ufuk Güldemir hayatını kaybetti. Güldemir dostlarına “Ben asla yaşlanmayacağım”demişti.

Habertürk’ün kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı gazeteci Ufuk Güldemir (51), İstanbul’da vefat etti. Bir yılı aşkın süredir kanser tedavisi gören Güldemir, önceki gece Levent’teki evinde yaşamını yitirdi. Dostlarına “Ben asla yaşlanmayacağım “ diyen Güldemir’in erken ölmü medya dünyasını yasa boğdu.
Güldemir, gazeteciliğe 1974 yılında Başkent ve Son Havadis gazetelerinde muhabir olarak başladı. Dünya Gazetesi’nde parlamento muhabirliği yapan Güldemir, Türk Haberler Ajansı’nda Ankara Temsilciliği görevinde bulundu. Cumhuriyet Gazetesi’ne geçtikten sonra Ankara Bürosu’nda diplomasi ve parlamento muhabirlikleri yapan Güldemir, 1987-1992 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi Washington temsilciliği görevini üstlendi. Türkiye’ye döndükten sonra Star Televizyonu Haber Müdürlüğü, Show TV Haber Genel Yayın Yönetmenliği, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü, Sabah Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevlerinde bulunan Güldemir, 1999 yılında Habertürk’ü kurdu. Türkiye’nin ilk internet haber portalının kurucusu olan Güldemir, son olarak Türkiye’nin ilk avcılık ve balıkçılık kanalı olan Yaban TV’yi yaklaşık 7 ay önce yayın hayatına başlattı. “Bülent Dikmener Gazetecilik Ödülü” başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan Ufuk Güldemir’in, “Kanat Operasyonu”, “Teksas Malatya” ve “Çevik Kuvvetin Gölgesinde” isimli kitapları da yayınlandı. Gazeteci Ufuk Güldemir, basın şeref kartı sahibiydi.

EVİNE ZİYARETÇİ AKINI YAŞANDI

Güldemir’in cenazesinin salı günü toprağa ve-rileceği açıklandı. Vefatının ardından Leven’teki evine ziyaretçi akını yaşanırken başta Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, Başbakan Tayyip Erdoğan ve Meclis Başkan Vekili Yılmaz Ateş olmak üzere çok sayıda siyasetçi ve işadamı Güldemir’in ailesine başsağlığı mesajı ilettiler. Güldemir’in Levent Bambu Sokağındaki evine sabahleyin gelen Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, gazeteciler Hasan Cemal, Cengiz Çandar, işadamı Zeynel Abidin Erdem ev birçok gazeteci ile dostları Güldemir’in ailesine taziye ziyaretinde bulundu.

Yeni Şafak

My Way’le uğurlanacak

Bağımsız gazetecilik büyük bir ismini kaybetti. Ufuk Güldemir, kansere yenik düştü

“Koca bir gazetecilik efsanesi bırakıyorum arkamda. Babıali’yi dölledim ben” demişti bir röportajında Ufuk Güldemir. Muhabirlikten medya patronluğuna yükselişini anlatırken… 50 yıl gibi kısa denilebilecek ömrünün 30 yılını gazeteciliğe adamıştı.

Habertürk’ün kurucusu gazeteci Ufuk Güldemir artık aramızda yok… 1 yılı aşkın süredir yürüttüğü kanser mücadelesine yenik düştü. Basın camiası yılmaz, inatçı, savaşçı ruhunu çok iyi bildiğinden sabaha karşı Levent’teki evinden yankılanan ölüm haberiyle şoka uğradı.

Ufuk Güldemir mücadelesi ve yaşama direnciyle doktorları bile şaşırtmıştı. Güldemir’i tedavi eden uzmanlar “Bu işte bir yanlışlık var; sen karaciğer kanseri olabilirsin, pankreas bu kadar yaşatmaz” diyordu.

Yeni bir habercilik ekolü yarattı

1992 yılında Amerika dönüşü özel televizyonların yeni açıldığı yıllarda, Cumhuriyet’ten bir arkadaşına “yapabileceklerimin yüzde 90’ını henüz yapmadım” diyordu. Star TV’nin haber müdürüyken Türkiye’nin televizyon haberlerinde yıllardan beri TRT’den gördüğü üslubu değiştirdi. Yeni bir habercilik ekolü geliştirdi. Show TV habere genel yayın yönetmeni olarak geçtiğinde ise haber yöneticiliğinin yanı sıra yaptığı haber analizlerle de tabuları yıktı.

Ufuk Güldemir’in erkek kardeşi Şafak Güldemir, evlerinde taziyeleri kabul ederken “Tam olarak iyileşme pek mümkün olmuyor. Sürdürülebilir hayat kalitesiyle mücadele ediyorsunuz. Abim de çok mücadele etti ama işte bir yere kadar” dedi. Ufuk Güldemir vasiyeti üzerine Salı günü Habertürk’te saat 10.00’da düzenlenecek törenin ardından Teşvikiye Camii’nde kılınacak öğle namazıyla Zincirlikuyu Mezarlığı’nda ebediyete uğurlanacak.

Beyaz Türk ve Büfeci İslam’ın mimarı

Beyaz Türk kavramını kamuoyuna kazandıran Ufuk Güldemir, “Büfeci İslam” kavramıyla da yeni bir tartışma yaratmıştı. Kendi deyimiyle “Büfeci İslam” kavramını şöyle anlatmıştı: “Benim anlatmaya çalıştığım Mesut Yılmaz, Tansu Çiller ve Devlet Bahçeli’nin seçim sandığına gömüldüğü bir isyanın adıydı. Ve bu Büfeci İslam kökenliydi. Sınıfsal bir konu olduğunu, dini bir mesele olmadığını anlatmaya çalıştım. Ama bir aşağılama niyetim yoktu.”

Parlamento muhabirliğinden medya patronluğuna

1956 yılında Elazığ’da doğdu. Gazeteciliğe başladığında yıl 1974’tü. Başkent ve Son Havadis gazetelerinde muhabir olarak çalıştı. Dünya Gazetesi’nde parlamento muhabirliği yaptı, Türk Haberler Ajansı’nda Ankara Temsilciliği görevinde bulundu.

Cumhuriyet Gazetesi’ne geçtikten sonra Ankara Bürosu’nda diplomasi ve parlamento muhabirlikleri yaptı. 1987-1992 yılları arasında Cumhuriyet Gazetesi Washington temsilciliği görevini üstlendi.

Türkiye’ye döndükten sonra Star Televizyonu Haber Müdürlüğü, Show TV Haber Genel Yayın Yönetmenliği, Milliyet Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü, Sabah Gazetesi Genel Yayın Müdürlüğü görevlerinde bulundu. 1999 yılında ilk internet haber portalı Habertürk’ü kurdu.

“Bülent Dikmener Gazetecilik Ödülü” başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan Ufuk Güldemir’in, “Kanat Operasyonu”, “Teksas Malatya” ve “Çevik Kuvvetin Gölgesinde” isimli kitapları da yayınlandı. Basın şeref kartı sahibiydi.

“Ölümü merak ediyorum ama korkmuyorum”

Ufuk Güldemir, kanser hastalarına çare olsun diye yürütülen araştırmalarda ’kobay’ olmayı kabul etmiş, Amerika’da yürütülen klinik deneyler için hastanede yatmıştı. Ufuk Güldemir, Amerika’da daha önce sadece bir kişinin üzerinde denenmiş bu tedaviden sonra, geçen yıl Akşam Gazetesi’nde Oray Eğin’e verdiği röportajda hastalığını ilk öğrendiği anı şöyle anlatmıştı:

Birkaç ay ömrümün kaldığının söylenmesi bir tebligat. Bir cevap arzulayarak söylemiyorlar. Ben ölümü merak ediyordum ama korkmuyordum. Öbür taraftan bununla mücadele etmeyi düşünüyorsun.

Bir günde karar aldım. İlk iki hafta çok zordu. Başka bir aleme gidiyorsun ama dönüş noktası var; tedaviyle iyileşme sürecinin de başladığını hissediyorsun. Hayatım hep mücadeleyle geçti. Hiçbir şeyi kolay elde edemedik. Bunu da atlatırım dedim.

Kanserlilere çare olsun diye kobay olmuştu

Hürriyet’ten Yaçın Bayer’e ise “kobaylığı” anlatmıştı:

Klinik deney, bir kanser hastası için duymaktan çok mutlu olmadığı bir yöntemdir. Aynı zamanda normal tedavi yolları kapalı demektir. Nitekim benim vakam da ameliyat gibi konvansiyonel bir tedaviye kapalıydı. Dolayısıyla ’klinik deney’ sözcüğünün ruhumu çok okşadığını söyleyemem. Ama diğer yandan da iş yaşamımdaki çalışma hırsını, eğer iyileşmekte de aynı hırsa dönüştürebilirsem bu hırs deneysel tedaviyle birleştiğinde ilk defa işime yarayacaktı. Sağlığıma kavuşabilirdim. O ruh hali içinde klinik deneye katılmanın bundan sonraki kanser hastalarına umut olacağını da düşündüm.

Vatan

Güldemir’i kaybettik

Bir yılı aşkın süredir kanserle mücadele eden gazeteci Ufuk Güldemir aramızdan ayrıldı. Yarın toprağa verilecek olan Güldemir, Türk basınında birçok ilke imza atmıştı

Habertürk’ün kurucusu ve eski Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ufuk Güldemir, dün sabaha karşı aramızdan ayrıldı. Bir yılı aşkın süredir kanserle mücadele eden Güldemir, geride unutulmayacak haberler ve basına kazandırdığı önemli isimler bıraktı.
Türk medyasında birçok ilke atan gazeteci Güldemir, 10 Eylül 1956’da Elazığ’da doğdu. 50 yıllık ömrünün 30 yılı gazetecilikle geçen Güldemir, Basın Şeref Kartı sahibiydi. Güldemir, mesleğe 1974’te Başkent ve Son Havadis gazetelerinde foto muhabiri olarak başladı.
Daha sonra Dünya gazetesine geçen Güldemir, parlamento muhabirliği yaptıktan sonra Türk Haberler Ajansı’nda göreve başladı. Ardından Cumhuriyet gazetesinde diplomasi muhabirliği yapan Güldemir, 1987’de Cumhuriyet gazetesinin Washington Temsilciliği’ne atandı. Güldemir, 5 yıl kaldığı Washington’da önemli haberlere imza attı.

Üslubu değiştirdi
ABD’den 1992’de döndükten sonra Türkiye’nin ilk özel televizyonu Star TV’nin Haber Müdürlüğü’ne getirildi. Türkiye’nin televizyon haberlerinde yıllardan beri TRT’den gördüğü üslubu değiştirdi. Yeni bir habercilik ekolü geliştirdi. Star televizyonunun ardından Show TV’ye Haber Genel Yayın Yönetmeni oldu.
Milliyet gazetesi Genel Yayın Yönetmenliği göreviyle 1995’te televizyondan yazılı basına dönen yapan Güldemir, daha sonra Sabah gazetesi Genel Yayın Yönetmenliğini yürüttü. Güldemir, Sabah’tan ayrıldığında “Artık başarılı olduğumda işten atılmak istemiyorum!” diyerek profesyonel çalışma hayatına nokta koydu. Güldemir, Kasım 1999’da da bir ilke imza atarak Türkiye’nin ilk internet haber portalı olan “Haberturk.com”u, 2001’de Habertürk TV ve Habertürk Radyo’yu kurdu. Güldemir, Türkiye’nin ilk avcılık kanalı olan Yaban TV’yi de 7 ay önce yayın hayatına başlattı.
Bülent Dikmener Gazetecilik Ödülü başta olmak üzere çok sayıda ulusal ve uluslararası ödülün sahibi olan Güldemir, “Kanat Operasyonu”, “Teksas Malatya” ve “Çevik Kuvvetin Gölgesinde” isimli kitaplar yazdı. “Beyaz Türk” ve “Büfeci İslamı” gibi çok sayıda yeni kavramlar üretti.
TBMM Başkanvekili Yılmaz Ateş de 1978’te Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin kuruluş yıllarında birlikte çalıştıkları Güldemir’le ortak hedeflerinin, “demokratik özgür basın” olduğunu belirterek, “Bu hedef yaşam ilkesi olmuştu. Muhabirken de işverenken de bu ilkesinden taviz vermedi” dedi.

İlk tören Habertürk’te
Güldemir için ilk tören yarın 10.00’da Habertürk önünde düzenlenecek. Güldemir, Teşvikiye Camii’nde öğleyin kılınacak cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

 En büyük tutkusu avdı

Mesleği gibi hayatını da dolu dolu yaşayan Güldemir’in en büyük tutkusu avdı. 19 yaşından beri avlanan Güldemir, kendi deyimiyle, çok hırslı ve tutkulu avlar yaptı. Tacikistan’da, Pamir Platosu’nda Marco Polo koyunu avladı, bir ay sonra da Kutuplar’da beyaz ayı…
Av nedeniyle kendisini eleştiren meslektaşlarıyla zaman zaman ciddi polemikler yaşadı. Bir röportajında entelektüellerin, aydınların, avlanmaya karşı olduğu ve avlananları kınadıklarının hatırlatılması üzerine, avcı olan Nobel’li ünlü yazar Ernest Hemingway’i örnek gösterdi.

Nisan 2006’da öğrendi
Yaşama sıkı sıkıya tutunan Güldemir, Nisan 2006’da rutin kontrolleri sırasında kanser olduğunu öğrendi. Evli ve bir çocuk babası olan Güldemir, tedavi için eşi Gaya ile ABD’ye gittiğinde de avlanmaya ve yaşama tutunmaya devam etti. Güldemir, çok güçlü dursa da, Milliyet’te yayımlanan röportajında Hasan Cemal’e hastalığını öğrendiği andaki duygularını şu cümlelerle anlattı:
“Dünyam yıkıldı. ‘Sadece ayların kaldı’ dediler. Sanki bütün hayatın bir anda gözünün önünden geçiyor. Çok ağır Hasan abi, çok ağır!”
Güldemir, yine de konuya olumlu tarafından bakmayı ihmal etmiyor, ekliyordu:
“Ne kadar şanslıyım diye düşünüyorum. Çünkü ne zaman öleceğimi biliyorum. Oysa birçok insan ne zaman öleceğini bilmeden yaşıyor.”
“Genlerimde ne kadar kanser varsa bir o kadar da mücadele ruhu var. Karar verdim mücadele edeceğim” diyen Güldemir, o günkü ruh haliyle kendini “geniş çevreli yalnız adam” olarak tanımlarken de “Bütün bu kalabalığın, gürültü patırtının arkasında karaca gibi sessiz, elusive yaşamlarımız var. Kim bilir belki bu da bizi biz yapan şey” ifadelerini kullanıyordu.

My Way ile uğurlanacak

Hemingway’le özdeşleştirilen Güldemir için dostları, “Hemingway, kendisine acı veren yüreğine sıkmıştı kurşunu. Ufuk da, kanserine sıkacak ve ayakta kalacak” demişti. Ancak olmadı. Ne zaman öleceğini bildiğinden olacak cenaze şarkısını bile seçti. Arkadaşlarına Habertürk’ün önünden Frank Sinatra’nın “My Way” ‘Benim yolum’ şarkısıyla uğurlanmayı vasiyet etti. Güldemir’in seçtiği “My Way” şarkısı şöyle diyor:
“Sevdim, güldüm ve ağladım / doydum; yenilgilerden payımı aldım / şimdi dinerken gözyaşlarım, hepsine gülüp geçiyorum/ Onlarla yüzleştim ve ayakta kaldım.”
Güldemir, cenaze töreni için seçtiği parçayı, patron olma serüveninde de örnek gösterecek ve “My Way, benim yolum” diye özetleyecekti. Güldemir hayat yolunun sonuna gelip son nefesini verdikten sonra “Habertürk”ün çalışanları, patronlarının ölüm haberini yazarken metni aynı sözlerle noktaladı:
“Ufuk Güldemir arkasında yürünecek büyük ve uzun bir yol bıraktı. Bu onun yoluydu. Biz de onun yolundan yürümeye devam edeceğiz…”

NE DEDİLER?

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel:
Fevkalade üzgünüm. Hayatının en verimli çağında Ufuk Güldemir’i kaybetmiş bulunuyorum. Ailesine, çalışma arkadaşlarına, basınımızın bütün mensuplarına ve milletimize baş sağlığı diliyorum. Hatırasını saygıyla muhafaza edeceğiz.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı:
Türk medyası, özgürlüğe, bağımsız gazeteciliğe inanan, yeri zor doldurulacak bir cesur yüreği, bir büyük insanı kaybetti. Yakınlarının, Habertürk ailesinin ve Türk basınının başı sağ olsun.

Doğuş grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ferit Şahenk:
Kendisi sadece gazetecilik için değil, Türkiye’de girişimcilik için de örnek işler yapmıştır. Bu müesseseyi ve Ufuk Bey’in ismini Habertürk çalışanları yaşatacaktır.

Milliyet gazetesi başyazarı Güneri Cıvaoğlu:
Tüm dostlarının, Habertürk camiasının ve Türkiye’nin başı sağ olsun. Cuma günü hastaneye gittiğimizde ‘Uyuyakaldı’ dediler. Kapı aralığından görebildik. Çok zor bir andı. Onun kadar cesurca, kora kor mücadele eden çok az insan vardır. Çok saygın bir yeri vardı. Habertürk çalışanlarının onun çizgisini sürdüreceğine inanıyorum. Sevgili Ufuk kardeşim de yukarılardan bir yerlerden izleyecektir.

Hürriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök:
Türk basını, son 30 yılda basına yeni fikirleri, ileriye açıklığı, kalıpları kırmayı getiren, devrimci ve çok önemli bir simasını kaybetti. Kendi payıma, çok büyük bir dostu, bir kardeşi kaybettim. Zaman zaman yaptığı harika yorumları ve yarattığı kavramları çok arayacağım. Bizden küçüktü ama böyle alanlarda bize hocalık yapacak kadar da gelişmiş bir zekâya sahipti. Ufuk, hayatın, gazeteciliğin sadece siyasetten ibaret olmadığını, çok daha derin ve kalın damarları olduğunu gösterdi. Hayatımın sonuna kadar onu güler yüzlü haliyle hatırlayacağım.

Habertürk Genel Yayın Yönetmeni Melih Meriç:
Büyük bir dostumuzdu, sadece patronumuz değildi. Bir yıl önce kanser teşhisi konuldu ve gururla hatırlayacağımız bir mücadele verdi. Dün gece vefat etmeden 1-2 dakika önce yanındaydım, başı dikti ve gazeteciliğe dayandırdığı gururunu son dakikada dahi korudu. O, gazetecilik heyecanını aktarmayı çok seviyordu. Hiçbir zaman Ufuk Güldemir ‘şu iş berbat olmuş’ demedi. Olmamış dediyse de her zaman nasıl olacağını anlattı. Öğretmeyi çok seviyordu ve içindeki heyecanı anlatmayı çok seviyordu. Buradayız, işimizin başındayız, Ufuk Bey’in istediği gibi iyi habercilik yapmaya devam edeceğiz.

Posta gazetesi yazarı Mehmet Barlas:
Bir arkadaşımı kaybettim ama daha önemlisi, büyük bir meslektaşımı kaybettim. İnternet medyasının öncüsünü kaybettik. Bizim evde Habertürk’ü kurmuştuk. Türkiye’de haber denince, onun kurduğu kanalın akla geleceğini kanıtladı.

Vatan gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu:
Türkiye’de bağımsız gazeteciliğin önde gelen isimlerinden, Habertürk grubunun kurucusu Ufuk Güldemir’in vefatını büyük bir üzüntüyle öğrendik. Yakınlarının, Habertürk ailesinin ve Türk medyasının başı sağ olsun.

Milliyet

Haberin linki:
http://www.haberturk.com/gundem/haber/25779-gazeteler-guldemirinvefatina-genis-yer-ayirdi

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...