Şeriatçı infaza tepki yağdı

Cumhuriyet – 27 Temmuz 1995

Şeriatçı infaza tepki yağdı

Haber Merkezi – Gümüşhane Barosu Başkanı Avukat Ali Günday’ın, türbanlı avukatların görev yapmasına izin vermediği gerekçesiyle öldürülmesine tepkiler sürüyor.

Demokratik kitle örgütlerince yapılan açıklamada, cumhuriyeti tarikat şeyhlerine peşkeş çeken ve şeriat örgütlerini sivil toplum kurumları olarak gösterenlerin asıl sorumlu oldukları vurgulanarak, Günday’a sıkılan kurşunların cumhuriyet devrimleri ile çağdaş yaşam biçimini hedef aldığı kaydedildi. Devleti yönetenlerin köktendinci faaliyetlere artık ‘dur’ demesi istendi.

İçişleri Bakanı Nahit Menteşe, Türkiye Barolar Birliği Başkanı Önder Sav ile Günday’ın ailesine gönderdiği Başsağlığı mesajında saldırıyı kınadı.

Adalet Bakanı Mehmet Moğultay, Sav’a gönderdiği mesajında “Barolarımız, demokratik, laik, insan haklarına karşı olan bağnaz düşüncenin daima karşısında olmuş, bu inançlı tavrından bugüne kadar hiçbir ödün vermemiştir” dedi.

CHP İçel Milletvekili Fikri Sağlar da demokrasiyi istismar ederek büyümesine karşın, demokrasinin tüm değerlerini, laik cumhuriyet ve çağdaşlığı hedef alan güçlerin, gerçek yüzlerini, yasaların gereğini yerine getirmekten başka bir görevi olmayan Baro Başkanı Günday’ı katlederek gösterdiklerini bildirdi.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Merkezi ve tüm şubeler adına yapılan yazılı açıklamada tüm hukuk kurumları ve demokratik kitle örgütleri, ülkede hukukun ve yasal düzenin gerçekleştirilmesi konusunda göreve davet edildi.

Genel Başkan Prof. Dr. Türkân Saylan imzalı açıklamada “Gümüşhane Baro Başkanı anayasamızı uyguladığı gerekçesiyle, tutulmuş katillerce planlı şekilde katledilmiştir. Çağdaş ve laik Türkiyemizde yaşamaktan utanç duyduğumuz bu korkunç olayı şiddetle kınıyoruz” dendi.

Atatürkçü Düşünce Derneği Genel Başkan Yardımcısı M. Tevfik kızgınkaya, Gümüşhane Baro Başkanı
Avukat Ali Günday’ın uğradığı silahlı saldırının, “Türkiye’deki şeriatçı güçlerin planlı ve örgütlü bir eylemi olduğunu” ileri sürdü.

Ankara Barosu’nun açıklamasında Atatürk ilkelerine bağlı, demokrat, laik, sosyal, çağdaş bir baro başkanının şehit edilmesinin, bu ilkelere bağlı hukukçuları yıldırmayacağı vurgulandı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Günday’ın katledilmesine tepki göstererek, cinayetin, ülkeyi yönetenlerin bugüne kadar verdikleri tavizlerin sonucu olduğunu savundu.

Ankara Tabip Odası Yönetim Kurulu’nca yapılan açıklamada, cinayetin, ülkenin aydınlanma savunucularına pervasızca yapılan sistemli saldırılardan biri olduğu kaydedilirken İşçi Partisi’nce (İP) yapılan açıklamada ise “Cinayet, bütün laik güçlerin ve demokratik insanların örgütlenmelerinin ve mücadele etmelerinin bir ölüm-kalım sorunu olduğunu ortaya koymuştur” dendi. İstanbul Barosu Genel Sekreteri Uğur Yetimoğlu, son zamanlarda savunma mesleğine yönelik olarak bu tür saldırıların olduğunu belirterek, “Adalet Bakanlığı ve Barolar Birligi’nin aldığı kararlar doğrultusunda, avukatların kılık kıyafetleri belirlenmiştir. Bu, Türkiye’nin her yerinde geçerlidir. Bir anlamda buna uygun hareket edilmesini sağlamak yargıçların da görevidir. Günday, yapması gerekeni yaparak, uygulamaya karşı gelenleri uyarmıştır” dedi.

Atatürkçü Düşünce Derneği İstanbul Şubesi Başkanı Bilge Bilgiç, yayımladığı mesajında Ali Günday’ın katledilmesini protesto etti. Bilgiç, “Atatürk’ün yaktığı aydınlanma bilincini özümsemiş çağdaş Türk ulusu, bu karanlık güçleri ergeç susturacaktır” dedi.

Türk Hukukçu Kadınlar Derneği Başkanı Nazan Moroğlu, Gümüşhane Baro Başkanı Ali Günday’a sıkılan kurşunların hedefinin aslında, laik hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü ilkesinin ödünsüz savunucuları olan tüm hukukçular olduğunu kaydetti.

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şube Başkanı Levent Tüzel ise, “Eğer neden gerçekten türbansa bu vahşice bir cinayet” dedi.

“Bu cinayet Türkiye’de laikliğe, demokrasiye ve özgürlüklere indirilmiş yeni bir darbedir” diyen DİSK Genel Başkan Rıdvan Budak da bu olayın son olması için tüm demokratik güçleri elbirliği ile bu ‘tehlikeli gidişe dur’ demeye çağırdı.

Hacı Bektaş Veli Kültür ve Tanıtma Demekleri Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada da şöyle dendi:

“Fundamentalist düşünce, insanların inançlarına ve mezheplerine bakmaksızın kim kendine karşı çıkıyorsa derhal ortadan kaldırıyor. Demokrasiden yana güçler birleşmedikçe, laik demokrasi platformu kurulmadıkça, şeriata ve ırkçılığa karşı kararlı mücadele vermedikçe daha çok Uğur Mumcu, Muammer Aksoy, Ali Gündaylar’ı kaybedeceğiz.”

TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi’nce yapılan basın açıklamasında Ali Günday’a yapılan saldırı “Yeni bir Kubilay olayı” olarak nitelendirildi. “Şeriatın kanlı eli kırılmadıkça ülkemizde gerçek demokrasinin kurulamayacağına” dikkat çekildi.

İzmir Baro Başkan Yardımcısı Cafer Özkan, Gümüşhane Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurarak yalnız cinayet sanığının değil, sanığı kışkırtan ve Baro Başkanı Günday’ı hedef gösteren kişi ve kuruluşlar hakkında da soruşturma açılmasını istediklerini söyledi.

Manisa Barosu Başkanı Hüseyin Erkenci, Günday’ın türbanlı avukatları duruşmaya sokmadığı gerekçesiyle öldürülmesinin tüm hukukçular tarafından nefretle karşılandığını belirterek, “Türkiye’de çağdaş hukuk sisteminin yerleşmesi için büyük çaba gösteren barolarımızın başkanlarının gerici çeteler tarafından hedef gösterilmesi ve sonucunda öldürülmesi, bu yoldaki çabaları engelleyemeyecektir” dedi.

Çağdaş Gazeteciler Derneği Ege Şubesi adına bir açıklama yapan Mustafa Kirman, Günday’ın, yobaz düşüncenin temsilcisi tarafından katlini nefretle kınadıklarını söyledi.

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...