Haluk Gerger cezaevinde

Cumhuriyet – 28 Haziran 1994

Haluk Gerger cezaevinde

Deniz Gezmiş’i anma gecesine gönderdiği mesajda bölücülük yaptığı gerekçesiyle 20 ay hapis cezasına çarptırılan Gerger, dün Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’ne konuldu. Alkışlarla uğurlanan gazeteci-yazar Gerger, mahkumiyetinin, Türk halkına karanlığın dayatılması sürecinin bir parçası olduğunu söyledi.

Düşünce suçundan mahkum olan aydınlara bir yenisi daha eklendi

Haluk Gerger cezaevinde

► Deniz Gezmiş’i anma gecesine gönderdiği mesajda bölücülük yaptığı gerekçesiyle 20 ay hapis cezasına çarptırılan Gerger, dün Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’ne konuldu.

ANKARA (Cumhuriyet Bürosu) – Deniz Gezmiş’i anma gecesine gönderdiği mesajda, “bölücülük” yaptığı gerekçesiyle, Ankara DGM tarafından 20 ay hapis cezasına çarptırılan gazeteci-yazar Haluk Gerger, dün cezaevinekonuldu. Gerger, “Benim mahkumiyetim, Türk halkına karanlığın dayatılması sürecinin bir parçasıdır” dedi.

Deniz Gezmiş’i anma gecesine gönderdiği mesajda, bölücülük yaptığı gerekçesiyle mahkum edilen Gerger, cezasının infazı için dün Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’ne girdi. İnfaz işlemleri için dün saat 10.30’da eşi Renan Gerger ile birlikte Ankara Adliyesi’ne gelen Gerger’i, burada aralarında gazetecilerin de bulunduğu kalabalık bir grup karşıladı. Gerger, burada yaptığı açıklamada. “Düşünceyi terör, düşünce açıklamayı terör eylemi sayan bir zihniyetin yönetiminde Türkiye; düşünce suçlularının kişiliğinde, karanlığa mahkum edilmektedir” görüşünü dile geürdi.

Düzene karşı başkaldırı
Cezaevine girişinin başka düzlem ve zeminde “düzene yeni bir başkaldırı” olduğunu vurgulayan Gerger, şunları söyledi:
“Rejimin umutsuz ve saldırgan çırpınışının tezahürü olan militarizm, bir gün mutlaka, kirli savaş yerine, onurlu barışı savunanların, emek ve kültürün temsilcilerinin soylu direnişlerine çarparak kırılacaktır.”

Gerger, bu açıklamadan sonra, aralarında Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Mustafa Ekmekçi, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkanı Şenal Saruhan, İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal, DİSK Sosyal-İş Genel Başkanı Özcan Kesgeç ile 68’liler Vakfı yöneticilerinin bulunduğu kalabalık bir gazeteci topluluğuyla adliye binasına doğru yöneldi. Ancak, Gerger yanlış tarafa yönelince arkadaşlan uyarıda bulundu. Bu arada UBA Genel Yayın Yönetmeni Baki Özilhan’ın, “Haluk, bak infaz için bile sola çağırıyorlar” esprisi, günün anlam ve önemini vurguluyordu.

‘Mücadeleye devam’
Adliye içinde infaz işlemlerinin tamamlanmasını bekleyen Gerger, burada yaptığı açıklamada da “Türkiye’nin üzerine bir ölü toprağı sermek istiyorlar. Ama biz buna izin vermeyeceğiz. Her yerde, her zeminde konuşmaya ve mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz” dedi. Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Mustafa Ekmekçi de düşünce suçunu kabul etmediklerini belirterek, “Allah kurtarsın” dedi. Gerger de bu sözler üzerine, “Emekçilere, işçi sınıfına ve Kürt halkına emanet ediyorum, onlar kurtaracak bizi” açıklamasını yaptı. İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Akın Birdal da Gerger ve onun gibilerin Türkiye’de düşüncenin suç sayılmasının bedelini ödeyerek, düşüncenin suç olmasını önleyeceklerini söyledi.

Daha sonra bir polis otosuna bindirilerek, alkışlar arasında Ankara Merkez Kapalı Cezaevi’ne uğurlanan Gerger, yaklaşık 15 ay cezaevinde kalacak ve 25 Eylül 1995 tarihinde özgürlüğüne kavuşacak.

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...