Yaşasın Cumhuriyet! Cumhuriyetin 100. yılı kutlu olsun

Bağımsızlığını kaybeden, parçalanmak üzere olan bir ülke, Mustafa Kemal Atatürk ‘ün önderliğinde girdiği bağımsızlık ve hürriyet mücadelesini bundan 100 yıl önce Cumhuriyet ile taçlandırdı.

“En büyük erdem” olan Cumhuriyet, bütün dünyadaki ezilen hakların umudu olan Milli Mücadale’nin zaferle sonuçlandığını da ilan ediyordu.

Başta Mustafa Kemal olmak üzere, Kurtuluş mücadelesinin önder kadroları basına daima büyük önem vererek gazeteler çıkardı, Anadolu Ajansı’nı kurdu ve haberleşme ağları tesis etti. Anadolu ve İstanbul basınının büyük çoğunluğu da halkın olağanüstü özverilerle yürüttüğü Kurtuluş Savaşı’nı destekledi ve sesini duyurmasını sağladı. 29 Ekim 1923’te ilan edilen Cumhuriyet, ülkenin ve dünyanın içinde bulunduğu zor koşullara rağmen güçlü bir temele oturmayı başardı.

Geçen 100 yıl boyunca halkın Cumhuriyet’le elde ettiği kazanımlar ve dahası Cumhuriyet göreve gelen iktidarlarca sürekli hedefe kondu. Son dönemde yoğunlaşan Cumhuriyet karşıtlığı basın-ifade özgürlüğünün sınırlarını da çok daralttı. Günümüzde Cumhuriyet’e, basın özgürlüğüne ve demokrasiye her geçen gün daha gür sesle sahip çıkmamız gerektiği bir gerçektir. Yapılması gereken, kazanımların savunulması, korunması ve her geçen gün aşılmaya çalışılmasıdır. Sömürüsüz ve bağımsız bir ülke, ancak Cumhuriyet’in vardığı çıtanın ilerletmesiyle mümkündür.

Çağdaş Gazeteciler Derneği olarak, emperyalizme, işbirlikçilerine ve gericilere karşı bağımsızlık ve aydınlanma için mücadele edenleri unutmayacağımızı; Cumhuriyet’in kazanımları, basın-ifade özgürlüğü ile halkın haber alma hakkı için yürüttüğümüz mücadeleyi sürdüreceğimizi ve “Milletin müşterek sesi” olmaya devam edeceğimizi vurguluyoruz.

Mustafa Kemal Atatürk’ü ve mücadele arkadaşlarını bir kez daha saygı ve minnetle anıyor, Cumhuriyet’in yanında ve düşmanlarının karşısında olduğumuzu ifade ediyoruz.

Yaşasın Cumhuriyet!

Cumhuriyet’in 100. Yılı Kutlu olsun

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...