G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU: Kıbrıslı meslektaşımız Ali Kişmir’e açılan dava basın özgürlüğüne saldırıdır

G9 Gazetecilik Örgütleri Platformu olarak, Kıbrıslı meslektaşlarımız ile basın ve ifade özgürlüğüne aykırı her türlü girişime karşı dayanışma içerisindeyiz. Kıbrıs Gazeteciler Sendikası Basın-Sen Başkanı Ali Kişmir aleyhine 1,5 yıl önce yazdığı bir yazı nedeniyle “Güvenlik Kuvvetleri’nin manevi şahsiyetini tahkir ve tezyif ettiği” iddiası ile 10 yıl hapis talebiyle yargılama yapılmasını, gazetecilik mesleğini Türkiye’de olduğu gibi abluka altına almaya yönelik yeni bir girişim olarak değerlendiriyoruz.

Türkiye’ye giriş yasağı uygulanan Kişmir’in, AKP’nin Kıbrıs adasındaki politikalarını eleştirdiği için hedef seçildiği ve cezalandırılmak istendiği görülmektedir. Her türlü toplumsal muhalefeti bastırmaya, yıldırmaya ve seslerini kısmaya dönük hamleler zincirine, Kıbrıs’taki basın mensuplarına göz dağı vermeye dönük yeni bir hamle eklenmiştir. Savunmasını Kıbrıs Türk Barolar Birliğinin (KTBB) üstlendiği meslektaşımız Kişmir’e yönelik, Askeri Suç ve Cezalar Yasası’nın 26. Maddesi kapsamındaki suçlamayla; Kıbrıs’taki tüm gazetecilere, Türkiye’deki iktidarı hiçbir şekilde eleştiremezsiniz mesajı verilmek istenmektedir.

Bu vesileyle basın özgürlüğü karşıtı otoriter yönetimlerin, gazeteciliği adli süreçlerle baskı altına alma uygulamalarına her zaman karşı duracağımızı; gazeteci Ali Kişmir ile Kıbrıs’taki tüm meslektaşlarımızla, özgür ve demokratik bir Türkiye ve Kıbrıs için mücadele birlikteliğimizi bir kez daha ifade ediyoruz. Gazeteciler, Türkiye’de de Kıbrıs’ta da düşüncelerini özgürce açıklamaya, halkın çıkarlarını savunmaya ve halkı gerçeklerden haberdar etmeye devam edecektir.

G9 GAZETECİLİK ÖRGÜTLERİ PLATFORMU

Avrupa Gazeteciler Birliği (AEJ) Türkiye Temsilciliği

Basın Yayın ve İletişim Emekçileri Sendikası (HABER-SEN)

Çağdaş Gazeteciler Derneği (ÇGD)

Türkiye Basın Yayın Matbaa Çalışanları Sendikası (DİSK BASIN-İŞ)

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS)

ÖNE ÇIKANLAR

ÇAĞDAŞ DERGİ

BASIN AÇIKLAMALARI

EN SON...